Gemeente Best

Wereldpremière Monument to a Universal Marriage in Best

28-01-2011

Op 1 april 2001 werd in Nederland het eerste burgerlijk huwelijk gesloten tussen partners van gelijk geslacht. Exact 10 jaar later, op vrijdag 1 april 2011, vindt in Best de wereldpremière plaats van de compositie `Monument to a Universal Marriage'. Deze compositie is in opdracht van de gemeente Best geschreven door de Nederlandse componist Willem Jeths.

De gemeente Best heeft in 2009 het besluit genomen om ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het universeel burgerlijk huwelijk opdracht te geven aan Willem Jeths voor het schrijven van een gelegenheidscompositie. Dit is gebeurd op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst. Het werk is geschreven voor twee stemmen, een strijkkwartet en een klarinet. De compositie is gebaseerd op de tekst van een eeuwenoud Egyptisch graf uit de 18de dynastie.

Openstelling burgerlijk huwelijk
Het initiatief en concept voor de wetswijziging kwamen in 1988 van twee inwoners van de gemeente Best. Ook waren zij via acties en lobby in de eerste periode van de ruim dertien jaar durende strijd de drijvende kracht achter de verwezenlijking van een universeel burgerlijk huwelijk. De openstelling van het burgerlijk huwelijk voor partners van het zelfde geslacht heeft inmiddels in vele landen navolging gekregen.

Wereldpremière
Op 1 april 2011 vindt een feestelijke wereldpremière voor genodigden plaats in de Lidwinakerk te Best. Het `Monument to a Universal Marriage' zal worden uitgevoerd door het Doelen Kwartet en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. De compositie wordt in twee versies gespeeld, namelijk door:

* twee vrouwenstemmen: Mijke Sekhuis, sopraan en Karin Strobos, mezzosopraan;

* twee mannenstemmen: Jean-Léon Klostermann, tenor en Hans Voschezang, bariton.

Sponsoren
De compositieopdracht wordt betaald door de gemeente Best. De eerste uitvoering wordt mede gefinancierd door Het Blauwe Fonds.
---