Gemeente Binnenmaas

Bewonersbrief n.a.v. brand Moerdijk

Donderdag 27 januari is er bij de inwoners van 's-Gravendeel, Puttershoek en Maasdam een brief bezorgd. Deze brief verschaft meer duidelijkheid over de mogelijke gevolgen van de brand en de voorzorgsmaatregelen die inwoners moeten nemen.

Lees hieronder de informatie die in de brief staat, of download de brief hier download .

Bekijk hier download het persbericht dat als bijlage bij de brief is gevoegd.

De inhoud van de brief:

"De afgelopen weken bent u geconfronteerd met de gevolgen van de brand in Moerdijk. Dit heeft bij u wellicht zorgen en vragen opgeleverd. Vragen waarop wij de afgelopen tijd niet altijd antwoord konden geven, omdat wij nog niet alle informatie hadden. Dit was voor u en ons heel vervelend. In de afgelopen weken zijn wij druk geweest om duidelijke en volledige antwoorden te krijgen op vragen die u en wij hadden. Wij kunnen u nu meer informatie geven.

Wij hebben van de deskundigen die ons adviseren, de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), meer duidelijkheid gekregen over de mogelijke gevolgen van de brand en de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen. Duidelijkheid die afgelopen dinsdag 25 januari 2011 omwille van de snelheid al via een persbericht naar buiten is gebracht. Wij verwijzen u voor alle informatie naar dit persbericht. U treft het bij deze brief aan.
Huisdieren en hobbyvee

Afgelopen dinsdag werd nog geen uitspraak gedaan over de huisdieren en het hobbyvee. Gelukkig kunnen we u melden dat deze dieren gewoon weer naar buiten kunnen. Het RIVM heeft ons gemeld dat er van wordt uitgegaan dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van de dieren. Tijdens de brand kunnen ze, net als mensen, last hebben gehad van prikkeling van de ogen en de luchtwegen. Gezien de lage niveaus van blootstelling zullen deze klachten nu zeker voorbij zijn. Mocht u van mening zijn dat uw dier toch klachten vertoont ten gevolge van de brand dan wordt geadviseerd contact op te nemen met een dierenarts.

Zandbakken

Ten aanzien van niet-afgedekte zandbakken in het gebied tot 10 kilometer geldt het advies het zand uit voorzorg te vervangen, dan wel visueel te inspecteren en te vervangen. Ons college kiest ervoor om praktisch met deze voorzorgsmaatregel om te gaan. De gemeentelijke zandbakken in de kern
s-Gravendeel en in het gebied ten zuiden van de N217 en ten oosten van de N419 zullen worden voorzien van nieuw zand. Hierbij zijn inbegrepen de zandbakken van alle basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven binnen dit gebied.

Ook particulieren in dit gebied zullen in de gelegenheid worden gesteld om hun zandbakzand om te ruilen voor schoon zand. Vanaf zaterdag 5 februari zal er gedurende drie zaterdagen van 09.00 tot 12.00 uur de mogelijkheid zijn om op het vrachtwagenparkeerterrein op bedrijventerrein Mijlpolder in s-Gravendeel uw zandbakzand om te ruilen voor nieuw zand. Via de gemeenterubriek in Het Kompas en de website van de gemeente: www.binnenmaas.nl zult u hier verder over worden geïnformeerd.
Brokstukken

In het persbericht ziet u staan dat u de eventuele brokstukken die u vindt zelf kunt opruimen. U kunt deze in een plastic zak doen en inleveren bij de gemeentewerf aan de Vrouwehuisjeslaan 7a in Mijnsheerenland.
Lood

In een grasmonster op de meetlocatie Meeuwenoordseweg, halfweg tussen de kruising met de Boomdijk en de Dordtse Kil, is op 5 januari onder andere een verhoogde concentratie lood gevonden. Hier is aanvullend onderzoek naar gedaan. In het onderzoeksrapport (BOT-mi advies 25-01) staat aangegeven dat er op 17 januari herbemonsterd is op dezelfde meetlocatie. Uit deze herbemonstering kan geconcludeerd worden dat de gehalten die op 5 januari op de Meeuwenoordseweg zijn gevonden niet als representatief moeten worden beschouwd.
Water

Er is naar aanleiding van de brand en de rookwolk geen verontreiniging in het drinkwater gekomen. Het drinkwater is en was volledig betrouwbaar. Het oppervlakte water is veilig te gebruiken. Voor de teelt van consumptiegewassen onder glas geldt nog steeds het advies om geen water uit de bassins te gebruiken. Het productschap Tuinbouw doet momenteel onderzoek naar de kwaliteit van het water in de bassins. Op basis van de resultaten daarvan wordt bekeken of het geldende advies kan worden ingetrokken. Wij raden u daarom aan om regentonnen die tijdens de brand niet bedekt waren te legen.
Groenten

Vollegrondsgroente uit het gebied kan veilig gegeten worden, tenzij deze zichtbaar is verontreinigd met roet-/verbrandingsresten. Geadviseerd wordt om de groenten met zichtbare roetaanslag te verwijderen en niet te gebruiken.
Agrarische sector

In het persbericht staat ook een aantal aanwijzingen voor de agrarische sector. De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en LTO-Noord stemmen voortdurend af over de maatregelen die voor deze sector gelden. Wij raden boeren en tuinders aan met specifieke vragen contact op te nemen met de brancheorganisatie waar u lid van bent.

Het kan zijn dat u gezondheidsklachten heeft gehad die (mogelijk) veroorzaakt zijn door de brand in Moerdijk. Gezien de lage niveaus van blootstelling verwachten wij dat deze klachten inmiddels voorbij zullen zijn. Mocht u nog steeds klachten hebben dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts. Eventueel kunt u de vragenlijst invullen die beschikbaar is via www.ggdzhz.nl en www.crisis.nl.

De vragenlijst dient tevens als registratie. De GGDen van Zuid-Holland Zuid en West-Brabant adviseren aan de hand van de uitkomsten of nadere acties nodig zijn.

Wij gaan er van uit dat wij langs deze weg een aantal vragen hebben kunnen beantwoorden. Als u meer informatie wilt, kunt u die vinden op www.crisis.nl en op de gemeentelijke website, www.binnenmaas.nl. Op deze website staan de volledige rapporten, onderzoeksresultaten en conclusies.

Informatie of vragen kunt u ook telefonisch stellen via het publieksnummer van het team Nafase brand Moerdijk. Zij zijn bereikbaar via 06-51262408."