Provincie Zuid-Holland

Meer aandacht lokale producten in Europees landbouwbeleid

Op donderdag 27 januari heeft het Comité van de Regio's het rapport 'Lokale voedselsystemen' aangenomen. Rapporteur Lenie Dwarshuis- van de Beek, gedeputeerde Europa van de provincie Zuid-Holland, adviseert daarin onder meer dat lokale en regionale overheden verantwoordelijk moeten zijn voor registreren en monitoren van lokale producten. Met ondersteuning vanuit de Europese Unie moeten ze een keurmerk of logo 'lokaal product' uitgeven.

"Het voorkomen van wereldwijde schaarste van voedsel, veevoer en energie en het beperken van milieuschade zijn aanleiding om het belang van lokale voedselproductie meer aandacht te geven in het gemeenschappelijk landbouwbeleid", aldus Dwarshuis. EU-commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos heeft het Comité van de Regio's daarom expliciet opdracht gegeven dit rapport op te stellen. Commissaris Ciolos heeft positief gereageerd op inhoud van het rapport en aangegeven de voorstellen mee te nemen bij het opstellen van de nieuwe wetgeving van de Europese Commissie over het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2013.

Lokale voedselsystemen
Bij lokale voedselsystemen gaat het erom dat voedsel zo direct mogelijk aan de eigen inwoners wordt verkocht via een professioneel systeem met Europese ondersteuning. Via lokale voedselsystemen wordt op lokaal en regionaal niveau zoveel mogelijk in de eigen voedselbehoefte voorzien en tegelijkertijd gezorgd voor de verwerking van het organisch afval tot energie en grondstoffen voor eigen gebruik. De voordelen van zo'n systeem zijn: vermindering van het het transport van voedsel op lokaal niveau, een steuntje in de rug voor de lokale en regionale economie, betere en versere producten voor de consument en betere prijzen en grotere marges voor de producent. Ook zorgen lokale voedselsystemen voor meer interactie tussen consumenten en landbouwers. Kortom: zowel voordelen voor milieu, economie als sociaal. Gedeputeerde Dwarshuis beweert echter niet dat we geheel terug moeten naar lokale voedselsystemen. Bij grootschalige productie en export staat het voorzien van de wereldbevolking en de efficiënte productie in grote volumes centraal. "Juist de veelzijdigheid van de Europese landbouw, bestaande uit elkaar aanvullende systemen, draagt bij aan de kracht en onafhankelijkheid van Europa".

Europese ondersteuning
Gedeputeerde Dwarshuis was tijdens haar onderzoek verrast over de mate van creativiteit, de betrokkenheid en het grote aantal initiatieven. In het rapport zijn 130 initiatieven in kaart gebracht, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk drie tot vijf keer hoger. "Het ontbreekt echter nog aan samenwerking, kennisuitwisseling en een duidelijk aanpak. Een regio die een lokaal voedselsysteem wil meenemen in regionaal economische plannen kan wel een handreiking gebruiken". Dat is dan ook een aanbeveling die het Comité van de Regio's in het rapport doet. Dwarshuis adviseert een databank voor lokale producten aan te leggen en een marketingplan te ontwikkelen voor geregistreerde producten om initiatieven te ondersteunen. Ook stelt zij voor om mogelijkheden voor steun te ontwikkelen binnen andere fondsen, zoals het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).




Provincie Zuid-Holland