Steeds meer snackbars frituren gezond
Woerden, 27 januari 2011 - Steeds meer cafetarias gebruiken gezond
vloeibaar vet, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dat is goed
nieuws omdat vaste vetten, met name transvetten, het risico op hart- en
vaatziekten vergroten. In 2007 bakte ruim de helft van de snackbars in
gezond vloeibaar vet, nu ligt dat percentage rond de 75%. Alle
resultaten van het onderzoek naar de vetzuursamenstelling van
frituurvet bij snackbars staan in de Consumentengids van februari.
Eind 2010 bestelde de Consumentenbond bij 75 cafetarias in 25 steden,
verspreid over het hele land, een grote en een kleine portie friet. De
bond bezocht alleen zaken die niet meedoen aan de campagne Verantwoord
Frituren. Ruim een derde van die snackbars bleek wel te frituren
volgens de campagnecriteria. De gezondste frietjes uit de test zijn te
koop bij Happé in Amsterdam, De Koperwiek in Leiden en Nicos in Den
Haag.
Elke twee jaar bekijkt de Consumentenbond het vetgehalte en de
vetzuursamenstelling bij frietzaken. Deze controles zorgen er mede voor
dat het aantal zaken dat overstapt op gezond vloeibaar vet steeds
verder stijgt. Daarnaast dringt de Consumentenbond al jaren aan op het
verplicht stellen van vloeibaar frituren voor snackbars. Consumenten
hebben nu nog een kans van één op vier dat hun friet in ongezond hard
vet is gebakken. Met een wettelijke verplichting kunnen alle
consumenten er zeker van zijn dat voor hun snacks gezond vloeibaar vet
is gebruikt. Voor ondernemers zijn er verschillende redenen om vast vet
te blijven gebruiken. Zo is vast vet goedkoper in aanschaf en in
gebruik, omdat het minder vaak ververst hoeft te worden. Daarnaast zit
er veel kwaliteitsverschil tussen merken en typen vloeibaar frituurvet.
De Consumentenbond pleit voor het gebruik van vloeibaar vet omdat dit
beter is voor de gezondheid. Vast vet bevat veel verzadigde vetzuren
die het slechte LDL-cholesterol verhogen. Daarnaast bevat vast vet ook
vaak transvet. Fabrikanten hebben afspraken gemaakt over het maximale
gehalte aan transvet in frituurvet. In 2010 mag dat nog 15% zijn, in
2012 moet het teruggebracht zijn naar 5%. De bond trof bij haar
steekproef maximaal 15,5% aan. De frituurbranche ligt dus op schema met
het terugbrengen van transvet, maar is wel een achterblijver vergeleken
met andere productgroepen zoals margarine, halvarine of frituurvet voor
thuisgebruik.
Koninklijk Horeca Nederland