GroenLinks Amersfoort



Onderzoek naar dienstverlening zorgloket

GroenLinks heeft de gemeentelijke rekenkamercommissie gevraagd om onderzoek te doen naar de dienstverlening van het Servicebureau Gemeenten (voorheen Gewest Eemland) in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Aanleiding voor het onderzoeksvoorstel zijn klachten van bewoners over het ServicePunt Amersfoort voor Wonen, Zorg en Welzijn (voorheen het Zorgloket Amersfoort).

Onderzoeksvoorstel

Aanleiding voor het voorstel van GroenLinks zijn signalen die de fractie van bewoners ontvangt, dat de dienstverlening door het Servicebureau Gemeenten (ServicePunt Amersfoort) in het kader van de Wmo onvoldoende is, dat zaken erg lang duren, of dat men zich niet correct behandeld voelt.

Aangezien de gemeente de uitvoering van het Wmo-verstrekkingenbeleid op afstand heeft geplaatst, is het voor raadsleden minder makkelijk inzicht te krijgen in de situatie en de sturingsmogelijkheden voor de gemeente.

Een goed inzicht is echter nodig, enerzijds om ervoor te zorgen dat zo goed mogelijk met de vaak kwetsbare cliënten wordt omgegaan, anderzijds omdat er een bezuinigingsslag aanstaande is, die ook zorg en welzijn zal treffen. Het coalitie-akkoord geeft aan dat bezuinigingen vooral in de apparaatkosten, dus in manier van werken en efficiëntie, moeten worden gezocht.

GroenLinks zou daarom graag meer inzicht willen krijgen in de effectiviteit en efficiëntie van de uitvoering van het Wmo-verstrekkingenbeleid door het Servicebureau Gemeenten (ServicePunt Amersfoort).

Specifieke vragen

GroenLinks stelt de rekenkamer voor de volgende vragen te beantwoorden:
* Heeft de gemeente binnen deze uitbestedingsconstructie voldoende invloed op de kwaliteit van dienstverlening en uitvoering door het Servicebureau Gemeenten (ServicePunt)?

* Wordt door het Servicebureau Gemeenten (ServicePunt) op een goede wijze de klanttevredenheid in kaart gebracht?
* Hoe lang duurt het vanaf het moment van indienen van een aanvraag gemiddeld totdat er een besluit is genomen?
* In hoeveel procent van de gevallen wordt de beslistermijn verlengd? Wordt dit met redenen omkleed gedaan? Zijn de verlengingen terecht?
* In hoeveel procent van de gevallen wordt ook de verlengde termijn niet gehaald? Hoe vaak wordt in dat geval door cliënten een (succesvol) beroep op de boeteclausule gedaan?
* Hoe lang duurt het na toekenning totdat voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, rolstoel of scootmobiel ook daadwerkelijk worden geleverd?

* Is de klachtenprocedure efficiënt en effectief, en hoe wordt er met klachten omgegaan?

Rekenkamercommissie

De rekenkamer is een gemeentelijke commissie die onderzoek doet naar rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid het gemeentelijk beleid. Rechtmatigheid: voldoet de uitvoering aan de wet- en regelgeving? Doelmatigheid: is de voorbereiding en uitvoering van beleid efficiënt verlopen? Doeltreffendheid: zijn de beoogde effecten van het beleid ook daadwerkelijk behaald?

De rekenkamercommissie heeft een onafhankelijk positie. Dit betekent dat de rekenkamer zelf bepaalt welke onderwerpen worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt ingericht. De gemeenteraad, maar ook derden, kunnen de rekenkamercommissie wel verzoeken om een bepaald onderwerp te onderzoeken.

De rapporten van de rekenkamercommissie worden aangeboden aan de gemeenteraad en kunnen worden gebruikt als ondersteuning bij het uitvoeren van de controlerende taak. De gemeenteraad besluit of de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamercommissie overgenomen worden.

Informatie
ServicePunt Amersfoort
Servicebureau Gemeenten
Rekenkamercommissie Amersfoort

Reageren
Erik van Vliet,
raadslid GroenLinks,
e.vanvliet@raad-amersfoort.nl