Ingezonden persbericht
27 januari 2011
"Deskundigheid reclasseringswerkers centraal stellen"
In hun dagelijks werk moet de deskundigheid van de reclasseringswerkers centraal staan. Om goede beslissingen te kunnen nemen, moeten zij zich niet alleen focussen op de vele (en tegelijk noodzakelijke) protocollen, handboeken en procedures. Dat zegt Sjef van Gennip, algemeen directeur van Reclassering Nederland, namens de 3 reclasseringsorganisaties. Volgens hem zijn de protocollen nodig. 'Maar we moeten niet vergeten dat we gekwalificeerde en ervaren vakmensen in huis hebben die goed risico's kunnen inschatten. Hun kennis en kunde moet altijd centraal blijven staan", aldus Van Gennip.
Dit onderwerp wordt vrijdag 28 januari zeker uitgebreid besproken op het congres 'Het vakmanschap van de reclasseringswerker' bij Hogeschool Utrecht. Op dit congres laten 200 professionals uit de praktijk zien wat zij doen en hoe zij hun professionele verantwoordelijkheid opvatten. Het congres is een initiatief van het lectoraat Werken in Justitieel Kader aan Hogeschool Utrecht, in samenwerking met een groep van 20 reclasseringswerkers uit het hele land. Er worden verschillende workshops gegeven door en voor reclasseringswerkers over bijvoorbeeld morele dilemma's. Een rollenspel van een uur laat zien wat reclasseringswerkers nu echt doen.
'Professionals nemen zelf het voortouw om hun vak op de kaart te zetten, verder te ontwikkelen en hun kennis te vergroten', aldus Anneke Menger, lector 'Werken in Justitieel Kader' aan de Hogeschool van Utrecht. 'Uit buitenlandse onderzoeken blijkt dat professionals die goed kunnen uitleggen wat ze doen en hoe ze het doen, en die elkaar hierop kritisch bevragen, effectiever werken en hun doelen eerder bereiken. En dus beter kunnen bijdragen aan de veiligheid van de samenleving.'
In het huidige maatschappelijke klimaat klinkt de roep om 'hard optreden' en 'stevig aanpakken' soms luid. Maar voor het vergroten van de maatschappelijke veiligheid is alleen 'opsluiten' vaak geen goede oplossing. Intensief reclasseringstoezicht is zeker zo effectief.
De drie reclasseringsorganisaties Stichting Verslavingsreclassering, Leger des Heils jeugdzorg & reclassering en Reclassering Nederland houden intensief toezicht op daders en verdachten. Gedragsverandering en risicomanagement zijn daarbij sleutelbegrippen voor reclasseringsmedewerkers. Het toezicht bestaat altijd uit een combinatie van controle en begeleiding. Daarmee wordt de kans op herhaling van criminaliteit teruggedrongen.
Congres 'Het vakmanschap van de reclasseringswerker', vrijdag 28 januari, 09:00-17:00 uur. Faculteit Maatschappij & Recht van Hogeschool Utrecht, Heidelberglaan 7 in Utrecht (Uithof).