Wageningen Universiteit en Researchcentrum
27 jan 2011
Nummer: R3
Kunst levert meer op dan aandeel
Kunst rendeerde de afgelopen tien jaar beter dan aandelen. Dat stellen economen Ernst Bos en Aris Gaaf van LEI, onderdeel van Wageningen UR, in het tijdschrift Economisch Statistische Berichten.
Beleggen in kunst is een goed alternatief als de aandelenmarkten in het slop zitten. Het gemiddelde rendement van Naoorlogse en Hedendaagse kunst bedroeg de afgelopen tien jaar tussen de 35 en 40 procent, terwijl de waarde van aandelen gemiddeld 20 procent daalde. Wie een Oude Meester in huis had, haalde een gemiddeld rendement van vier procent negatief. Bos en Gaaff baseerden zich op de gegevens van 2.900 veilinghuizen.
Wel zijn er grote verschillen tussen de kunstwerken - er is ook kunst met groot verlies verhandeld. De verschillen in rendement tussen de kunststromingen zijn aanzienlijk. Hedendaagse en Naoorlogse kunst kenden de grootste prijsstijging. De oudere kunst komt nauwelijks nog op de markt, omdat die kunst vaak in bezit is van musea. En die verkopen nauwelijks.
De kans dat op een veiling aangekochte kunst later voor een hoger bedrag wordt doorverkocht, is 2,5 keer groter dan dat aangekochte kunst uit een galerie later rendeert. Wel moet de kunst zich dan duidelijk onderscheiden van andere werken en moet de kunstenaar nog kunstwerken maken. Net als bij aandelen geldt bij kunst: risico en rendement gaan hand in hand. Vaak knalt de prijs enkele jaren omhoog, om daarna te dalen. De oude kunstwerken, die al vaker zijn verhandeld, hebben een veel stabielere prijs.
De markt voor kunst is niet bijzonder transparant, zegt Bos. De goederen zijn uiterst heterogeen en de omvang van de handel is veel lager dan bij aandelen. De prijsontwikkeling wordt bepaald door de verkoop op veilingen, omdat die het meest transparant zijn. Bos noemt zijn conclusie 'goed nieuws in tijden van bezuinigingen op kunst' | Albert Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.