Gemeente Berkelland


Persbericht

CDA neemt initiatief voor instellen jeugdsportfonds in Berkelland

Meer deelname jeugd aan sport uit gezinnen met minder draagkracht

Het CDA Berkelland heeft een initiatief voorstel gemaakt om in de gemeente Berkelland het Jeugdsportfonds in te stellen.


50%
Raadslid Marian Bolster: "Solidariteit staat bij het CDA hoog in het vaandel. We constateren dat we te weinig jongeren bereiken uit gezinnen met een laag inkomen. Wij vinden dat ook zij volwaardig moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Momenteel bereiken we maar 13 kinderen van de ruim 200 kinderen die hiervoor in aanmerking kunnen komen. Het CDA vindt dit veel te weinig. We willen naar een hoger percentage. Zou het niet mooi zijn in te steken op een bereik van 50% van de doelgroep over 4 jaar?"

Convenant
Het Jeugdsportfonds functioneert in Nederland sinds 1998, maar is door de Gelderse Sportfederatie kortgeleden naar onze provincie gehaald. Het is geen ambtelijke organisatie maar sluit een convenant met de gemeente. Het Jeugdsportfonds wil kinderen door sport een kans geven zich positief te ontwikkelen. Het gaat specifiek om kinderen tussen de 4 en 18 jaar die in een gezin wonen waar het inkomen maximaal 120% van het sociaal minimum bedraagt. Het Jeugdsportfonds maakt dit mogelijk door maximaal E 225,- per kind per jaar te besteden aan contributie voor een sportvereniging en/of de aanschaf van sportkleding en -materialen.

'Intermediair'
Om de doelgroep te vinden en te bereiken wordt gebruik gemaakt van de docenten, jongerenwerkers, maatschappelijk werk, MEE of huisarts van het kind. Zij kunnen voor het Jeugdsportfonds 'intermediair' zijn. Dat betekent dat zij zelf contact opnemen met de ouders van een kind wanneer bij hen de indruk bestaat dat een kind niet kan sporten vanwege financiële redenen. In dat gesprek worden de mogelijkheden van het Jeugdsportfonds besproken. Er wordt dus niet met allerlei bureaucratische formaliteiten gewerkt, maar met het vertrouwen en het inzicht van de deskundigen ('de intermediair') ter plaatse. Het jeugdsportfonds maakt de contributie niet over naar de ouders, maar direct aan de vereniging. Zo wordt voorkomen dat het geld ergens anders aan wordt besteed.

Op rijksniveau niet gelukt
Dat dit nodig is blijkt onder andere wel uit de uitspraken van staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken) in de Tweede Kamer op 13 januari jl. Daarin gaf hij aan dat het niet gelukt is om onder andere het aantal kinderen dat door financiële redenen geen lid is van een sportclub met de helft te verminderen. Het CDA in Berkelland wil hier met het instellen van het jeugdsportfonds tegenwicht aan bieden.

Geen 'nieuw geld'
Het Jeugdsportfonds kan gefinancierd worden uit het bestaande budget van het minimabeleid, omdat dit budget niet volledig wordt benut. Er hoeft daarom geen 'nieuw' geld te worden vrijgemaakt.