Gemeente Utrecht

Gezamenlijk persbericht van gemeente, politie en OM

Criminaliteit blijft dalen in Utrecht
Aandacht nodig voor woninginbraak en jongerenoverlast

De geregistreerde criminaliteit in de gemeente Utrecht is in 2010 met zeven procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. De groei van de stad meegeteld, komt Utrecht eind 2010 uit op een halvering van het aantal aangiften ten opzichte van 2002. Woninginbraak is het enige misdrijf dat in 2010 toenam; het aantal woninginbraken steeg met elf procent ten opzichte van 2009. De ervaren jongerenoverlast nam met vijf procent toe. Gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM) zetten intensief in op het terugdringen van woninginbraak en jongerenoverlast en -criminaliteit.

Resultaten 2010
In 2010 zijn bijna alle soorten delicten afgenomen. De daling was het sterkst bij geweldsdelicten (-19% t.o.v. 2009), diefstal uit winkels (-18%), diefstal van (brom)fietsen (-16%) en autokraak (-13%). Ten opzichte van 2006 is autokraak zelfs met 41% gedaald. De daling geldt voor alle Utrechtse wijken behalve Oost. Daar steeg het aantal aangiften met 1%. Overvecht liet met een afname van 17% de sterkste daling zien.

Woninginbraken blijven een stijgende lijn vertonen. Na een forse daling in 2007 en 2008 nam het aantal woninginbraken in 2009 toe met 9% en in 2010 met 11%. Ook de veiligheidsbeleving blijft aandacht vragen. 8% van de inwoners geeft aan zich vaak onveilig te voelen tegen 7% in 2009. In 2006 was het percentage inwoners dat zich vaak onveilig voelde nog 10%. De ervaren jongerenoverlast steeg van 14% in 2009 naar 19% in 2010. In 2006 had 22% van de inwoners nog regelmatig te maken met overlast van jongeren in de buurt.

Ambitie en aanpak 2011
De gemeente Utrecht, politie en OM werken samen om de criminaliteit te verlagen en het gevoel van veiligheid onder de inwoners te verhogen. In 2011 richten zij zich met name op jongerenoverlast en -criminaliteit; woninginbraken en autokraak; geweld en discriminatie. Daarnaast gaat onverminderd aandacht uit naar zware criminaliteit als mensenhandel, georganiseerde wietteelt en vastgoedfraude. De maatregelen die gemeente, politie en OM nemen leiden ertoe dat in 2011 de geregistreerde criminaliteit in absolute zin (dus los van de groei van de stad) met 19% is gedaald ten opzichte van 2006. Het percentage inwoners dat zich vaak onveilig voelt moet omlaag naar 7% in 2011.

Jeugdoverlast en -criminaliteit horen bij de meest actuele uitdagingen op het gebied van veiligheid in Utrecht. In de bestrijding van jeugdoverlast maakt Utrecht gebruik van de groepsaanpak, toezicht en straatcoaches. Met toezichthouders is afgesproken dat een kwart van hun inzet op veiligheid wordt besteed aan het terugdringen van jeugdoverlast (22 fte). Voor extra stevig toezicht, ook in de late avonduren, zijn bovendien 47 straatcoaches actief in zeven wijken. Zij spreken jongeren aan en brengen jonge kinderen desnoods naar huis als zij laat op straat zijn.

Recherchecapaciteit voor jeugdgroepen
Terugdringen van jeugdcriminaliteit is een kwestie van lange adem die, indien succesvol, op korte termijn kan leiden tot een stijging van het aantal verdachten. Vijftien procent van de recherchecapaciteit wordt aangemerkt voor de aanpak van criminele jeugdgroepen. Gemeente, politie en OM richten zich op de aanpak van ernstig overlastgevende gezinnen met politie- en justitiecontacten en op veel voorkomende criminaliteit die vaak door jongeren wordt gepleegd.

Woninginbraak
Inbraak in woningen is vaak een gelegenheidsdelict. Utrecht blijft zich inspannen om bewoners tot bondgenoot te maken in het terugdringen van woninginbraak. Onder andere door voorlichting te geven over hoe je het een inbreker zo moeilijk mogelijk maakt om binnen te komen - steeds meer persoonlijk door de toezichthouders. Zij maken slachtoffers van inbraak attent op het risico van herhaling, en informeren buren aangezien ook zij een verhoogd risico lopen. Daarnaast brengt Utrecht waar mogelijk de beveiliging van woningen tot het niveau van het politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). De subsidieregeling voor particuliere huiseigenaren gaat door en de afspraken met corporaties worden vernieuwd. Nieuwbouwwoningen worden altijd opgeleverd met hang- en sluitwerk op PKVW niveau en in buurten waar woninginbraak bovengemiddeld voorkomt maken de gemeente en corporaties afspraken over maatregelen aan bestaande woningen. Dit jaar verwacht Utrecht ook de resultaten van de pilot met setjes Select a DNA die in vier buurten zijn uitgedeeld.

Inbraakpreventie is belangrijk; 28,5% van de inbraken komt niet verder dan een poging. Daarnaast zet de politie steviger in op vergroting van de pakkans voor daders.

Bewoners betrekken
Utrecht ziet haar inwoners niet alleen als potentiële slachtoffers maar juist ook als een belangrijke bondgenoot in het vergroten van de veiligheid. Eén middel om burgers beter te betrekken bij veiligheid is Burgernet, dat al bestaat in Zuilen en dit jaar in de hele stad wordt ingevoerd. Bewoners kunnen zich aanmelden bij de politie en worden daarna gewaarschuwd als deze op zoek is naar verdachten of vermiste personen. Burgernet vergroot zo het aantal ogen en oren van de politie in wijk en buurt. En voor lichte woonoverlast is er buurtbemiddeling in drie Utrechtse wijken. Bij buurtbemiddeling leiden onpartijdige bemiddelaars (bewoners die daarvoor zijn opgeleid) in een vroeg stadium het gesprek tussen buurtbewoners in goede banen, zodat een klein conflict niet ontaardt in grote overlast. In 2011 wordt ook buurtbemiddeling in de hele stad ingevoerd.




Gemeente Utrecht