Ingezonden persbericht
Frits Bolkestein en Ank Bijleveld spreken over de toekomst van Overijssel
27/01/2011 l Jaarcongres Trendbureau Overijssel, over de toekomst van de landbouw, grijze samenleving en democratie in Overijssel.
Locatie: Waaiercomplex, Universiteit Twente l 13.00 - 18.00 uur
Het jaarcongres van Trendbureau Overijssel start een discussie over de toekomst van Overijssel. De nieuwste toekomstverkenningen worden gepresenteerd en prof. dr. Frits Bolkestein en Ank Bijleveld zullen als eerste reageren. Zij gaan in op de opgaven die op Overijssel afkomen.
Het Trendbureau presenteert verkenningen over de toekomst van de landbouw, van de grijze samenleving, en de toekomst van de democratie. In alle gevallen gaat het om onderwerpen waar de uitdagingen groot zijn. De Overijsselse landbouw zal kiezen tussen 'plankgasboeren' voor de wereldmarkt, of het meer 'omgevingsgerichte boeren'. Dan staan lokale diensten, zoals recreatie, en streekproducten meer centraal. In beide gevallen zijn de economische vooruitzichten onduidelijk. Overijssel is een jonge provincie, maar er zijn wel degelijk gemeenten waar in de toekomst een zeer groot deel van de bevolking ouder zal zijn dan 65. Wat betekent dat voor de zorg, de arbeidsmarkt, de kansen voor de recreatie en het vrijwilligerswerk? En de toekomst van de democratie is in veel opzichten spannend: zullen we de mensen die zich nu niet meer herkennen in de politiek en de maatschappij weer kunnen binden? Weet Overijssel zijn eigenheid te bewaren in een globaliserende wereld?
Het jaarcongres vindt plaats in het nieuwe gebouw De Waaier van de Universiteit Twente. Het complex, waar de toonaangevende MIRA- en MESA+instituten zijn gehuisvest, symboliseert in belangrijke mate de toekomst van Overijssel. Er zal in de grijze samenleving een grote vraag zijn naar biomedische technologie. En nanotechnologie maakt precisielandbouw mogelijk - hetgeen belangrijk is om veel voedsel binnen de grenzen van milieu en natuur te kunnen produceren. vergrijsde samenleving.
In de deelsessies reageren schrijver Bas Heijne op de democratieverkenning en sociaal gerontoloog Jenny Gierveld op de vergrijzingsverkenning. DSM-directeur Ed Kooijman en Jan Willem van der Schans van de Universiteit Wageningen bespreken de landbouwverkenning.