Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vioolwonder Simone Lamsma

wint belangrijkste

Noord-Nederlandse muziekprijs

'Het Gouden Viooltje'

17 janauri 2011 - Donderdag 27 januari aanstaande zal aan de Friese violiste Simone Lamsma de belangrijke onderscheiding 'Het Gouden Viooltje' worden uitgereikt door Nel van Zandbergen, voorzitter van de stichting 'Het Gouden Viooltje' en de voorzitter van de jury Marcel Mandos. Dit zal plaats vinden tijdens het concert van het Noord Nederlands Orkest (NNO) in De Oosterpoort in Groningen, waar Simone Lamsma samen met het NNO het Vioolconcert van Tsjaikovski ten gehore zal brengen.

Juryrapport - A world star is born
Er zijn veel goede violisten, maar slechts enkele uitzonderlijke. Simone Lamsma behoort tot deze zeldzame categorie. Het was voor de jury - bestaande uit voorzitter Marcel Mandos, artistiek manager/programmeur van het NNO, directeur van het Prins Claus Conservatorium Chris Fictoor, Cultuurredacteur van het Dagblad van het Noorden Job van Schaik en muziekrecensent van de Leeuwarder Courant Tjitte de Vries - dan ook niet moeilijk om tot de keuze te komen om haar voor te dragen voor 'Het Gouden Viooltje'; een prijs voor uitzonderlijk talent uit Noord-Nederland. Eigenlijk is de stichting vereerd dat zij deze prijs mag uitreiken aan dit talent, dat allang boven de landsgrenzen is uitgegroeid.

Simone Lamsma is een wonderkind, dat consciëntieus haar doel nastreeft, namelijk perfectie bereiken op haar viool. Ze benadert de werken die ze uitvoert met een groot inlevingsvermogen en een sublieme techniek die je zelden tegenkomt. Vioolspelen lijkt zó eenvoudig als je haar op het podium ziet staan. Zo beheerst, maar vol passie en vuur en met grote muzikaliteit, brengt ze de composities die ze speelt. Componisten kunnen nauwelijks een betere pleitbezorger krijgen dan deze violiste, die ook nog eens een innemende persoonlijkheid is.

Voor Simone Lamsma staat de muziek centraal en niet zijzelf. Zoals ze in een interview vertelde: "Als je op het podium staat dan kan er zoiets groots ontstaan, dan ben je als mens onbelangrijk."Met deze prijs willen we haar hier in Groningen, op de plek waar ze als veertienjarige haar debuut als soliste maakte bij het NNO en al diverse keren met groot succes met het NNO heeft opgetreden, toch even in het zonnetje zetten.Simone Lamsma ziet het NNO dan ook een beetje als haar huisorkest en wij hopen dat dat nog lang zo zal zijn.

Simone Lamsma - violiste
Simone Lamsma vestigt zich snel als een wereldwijd veelgevraagd violist. Zij maakte haar zeer goed ontvangen solo-debuut op 14-jarige leeftijd met het Noord Nederlands Orkest onder Takuo Yuasa met het Eerste vioolconcert van Paganini en trad sindsdien wereldwijd op met vele orkesten onder vermaarde dirigenten. In 2009-2010 speelde ze bij het Radio Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Bournemouth Symphony Orchestra. In de VS maakte Lamsma haar debuut bij het Indianapolis Chamber Orchestra en met de Dallas Symphony. Simone Lamsma speelde recitals in binnen- en buitenland.Toekomstige concerten zijn onder meer met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Orchestra Suisse Romande, het Orchestre Nationale de France, het Lucerne Symphony, het St Louis Symphony, het Seoul Philharmonic en het Sao Paolo Symphony. Daarnaast zal Lamsma terugkeren bij het Radio Philharmonisch Orkest, de Bournemouth Symphony en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. In mei 2011 geeft ze reci tals in het Concertgebouw Amsterdam, die live op de radio worden uitgezonden.

Andere hoogtepunten in Lamsma carrière zijn een TV-uitzending van haar uitvoering van Sjostakovitsj' Eerste vioolconcert met het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden, evenals een 40-minuten durende documentaire over haar leven als musicus geproduceerd door de NPS. In 2007 en in 2010 werd Simone Lamsma genomineerd voor de VSCD Klassieke Muziekprijzen in de categorie 'Nieuwe Generatie Musici'.

Lamsma nam voor het label Naxos twee CD's op met werken van Elgar en Spohr. Simone Lamsma bespeelt de 'ex-Chanot-Chardon' Stradivarius (label Cremona 1718), die haar genereus ter beschikking is gesteld door een anonieme bruikleengever.

'Het Gouden Viooltje' een belangrijke Cultuurprijs Het Gouden Viooltje is tot stand gekomen in de jaren vijftig (1955) toen het er op leek dat het Frysk Orkest financieel ter ziele zou gaan. In oktober 1955 zetten vijf Friese dagbladen (Leeuwarder Courant, Friese Koerier, Friesch Dagblad, Ons Noorden en Het Vrije Volk) de Open doekjes-actie op touw om Den Haag te bewijzen dat het orkest kon bogen op steun van een groot deel van de Friese bevolking. Dat was een voorwaarde om rijkssubsidie te verkrijgen. Het doel was om f 100.000,- bijeen te brengen. De actie werd een groot succes, mede dankzij het geheime wapen van een echt Gouden Viooltje, bestemd voor het dorp dat in een verstreken week het hoogste gemiddelde bedrag per inwoner had gegeven. In totaal werd een bedrag van f 120.000,- ingezameld. Het dorp dat uiteindelijk het hoogste gemiddelde per inwoner had gegeven - namelijk f 3,60 - was Winsum.

Winsum mocht Het Gouden Viooltje houden, maar Lykele Sybrens Miedema, directeur van de gelijknamige landbouwwerktuigenfabriek gaf het uit naam van het dorp meteen door aan het Frysk Orkest, dat er een wisselprijs van maakte voor een bijzondere muzikale prestatie. Er werd een stichtingsbestuur in het leven geroepen, die zowel de uitreiking van de prijs alsmede de daarbij behorende financiën behartigde. Het startkapitaal werd gevormd door een bedrag van f 15.000 afkomstig van een legaat aan de Vereniging Vrienden van het Frysk Orkest, afkomstig van de heer S. Cuperus te Leeuwarden.

De relatie tussen de stichting en de Vrienden van het NNO is door de jaren heen zeer hecht gebleven en in oktober 2010 heeft het stichtingsbestuur daarom de statuten laten actualiseren, waardoor voor de toekomst zowel de doelstelling alsook de financiën van de stichting worden gegarandeerd. De bestuursleden moeten lid zijn van de Vriendenvereniging en/of lid zijn van het bestuur van de Vrienden van het NNO en woonachtig zijn in het werkgebied van het orkest. Het Stichtingsbestuur bestaat op dit moment uit: Nel van Zandbergen uit Sint Nicolaasga (voorzitter), Nico Dullaert uit Sneek (secretaris), en Michiel Witkam uit Groningen (penningmeester).

Tevens is er een nieuwe onafhankelijke jury voor de cultuurprijs ingesteld. Het doel van de huidige stichting is: Tenminste eens per drie jaar, na een deskundige en zorgvuldige jurering de Noord-Nederlandse muziekprijs 'Het Gouden Viooltje' toe te kennen en in het openbaar uit te reiken aan diegene(n) die in de afgelopen periode de voor Noord-Nederland van belang zijnde, meest opvallende prestatie op muzikaal gebied heeft/hebben geleverd en zich aldus bijzonder verdienstelijk heeft/hebben gemaakt. Het vermogen van de stichting wordt gevormd door subsidies en donaties, schenkingen, erfstellingen en legaten en alle andere verkrijgingen en baten. In het 55-jarig bestaan is het 'Gouden Viooltje' 19 maal uitgereikt. De twee laatste laureaten werden uitgereikt aan solo-hoornist Jacob Slagter van het Koninklijk Concertgebouworkest (2005) en tenor Albert Bonnema (2008).




Ingezonden persbericht