Symposium: De bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit
Eindhoven, 20110120 -- 'In het Europa zonder grenzen zitten wij tegelijkertijd met een grenzeloze criminaliteit. Daarvoor hoef je hier, in Zuid-Nederland, maar om je heen te kijken en de media te volgen. Het is niet voor niets dat het BeNeLux-Universitair Centrum (B.U.C.) een speciale leergang voor Politie en Justitie heeft opgezet voor de bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit.' Zo opent B.U.C.-topman prof. dr. Anton van der Geld op 27 januari 2011 het symposium over Grensoverschrijdende criminaliteit en opsporing in het stadhuis van Eindhoven.
De voorzitter van de Politieacademie, Ad van Baal, zal hem hierin bijvallen met een aantal Nieuwe accenten bij de opleiding van Politieacademie en BeNeLux-Universitair Centrum. Het is niet voor niets dat het B.U.C. en de Politieacademie een samenwerkingsconvenant hebben gesloten over onderzoek en onderwijs ter bevordering van de regionale veiligheid in Europa.
Minister van Staat mr. Frits Korthals Altes is voorzitter van de speciale B.U.C. -leerstoel Politie en Justitie. Hij stelt in zijn voordracht Over de burger en de overheid dat de huidige aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit nog ver verwijderd is van een centraal geleide bestrijding, ondanks bestaande verdragen als het Verdrag van Maastricht (1992), Eurojust (2002) en het Verdrag van Lissabon (2009). Daar staat de gemiddelde burger, die vrolijk rondreist in Europa, niet bij stil.
De paneldiscussie zal gaan over de praktijk van iedere dag en staat onder leiding van prof. Willy Bruggeman, opleidingscoördinator: "Politie en justitie zijn weliswaar in volle ontwikkeling, maar toch wordt ervaren dat ondanks de Benelux- en EU-inspanningen de Nederlandse en de Belgische politie zich nog te veel los van elkaar en zonder voldoende overleg en coördinatie blijven ontwikkelen."
De panelleden poneren elk een stelling:
Mr. J. Poels, procureur des Konings Turnhout, meent dat de magistratuur en politie samen op zoek zouden moeten gaan naar een nieuw professionalisme.
Mevrouw mr. L. Vanermen, substituut-procureur des Konings Turnhout: "Ladingdiefstallen hebben mij geleerd dat praktijkmensen elkaar uiteindelijk wel vinden, maar zij krijgen te weinig informatie en ondersteuning."
Commissaris H. Jozee, hoofd Bovenregionale recherche Zuid-Nederland, verwacht veel van de nationale politie, zeker ook wat de opsporing betreft.
Hoofdcommissaris R. Leys, korpschef politie Turnhout meent: "De uitdaging is om intelligence led en technology led policing te combineren en te integreren."
Hoofdcommissaris T. Verachtert, Brussels International Airport, stelt vanuit zijn ervaring dat theorie en praktijk in de internationale samenwerking vooralsnog te ver uiteen liggen.
Kolonel M. Hendrickx, commandant van de Koninklijke Marechaussee in Zuid-Nederland: "Gendarmeries blijven een meerwaarde bieden in de internationale samenwerking."
Op de dag van het symposium gaat tevens de B.U.C.-leergang `Innovatie en samenwerking in de opsporingsketen in EU-perspectief' van start. Deelnemers zijn leidinggevenden van Politie en Justitie zoals recherchechefs en officieren van justitie, afkomstig uit Nederland en België.
Eindhoven toont zich ook hierin het centrum van de grensstreek van Nederland en België.
Het gemeentebestuur is uit dien hoofde ook gastheer voor de leergang en het symposium. Eindhovens wethouder mevrouw Mary Fiers zal de welkomsttoespraak houden.
Stichting BeNeLux-Universitair Centrum voor wetenschap, cultuur en humaniteit in Europa
Stichting BeNeLux-Universitair Centrum voor wetenschap, cultuur en humaniteit in Europa
Bestuurssecretariaat: mevrouw A.C.M. van der Kolk
info@benelux-universitair-centrum.org
tel.: 073-5214224 of 06-22235743 - fax: 073-5221000