Ingezonden persbericht


Het NNO verwelkomt Simone Lamsma

Groningen, 13 januari 20110 - Van donderdag 27 januari t/m zondag 30 januari speelt het Noord Nederlands Orkest (NNO) met het Friese vioolwonder Simone Lamsma.

Simone Lamsma is een wereldwijd veelgevraagd violist. Op 14- jarige leeftijd maakte zij haar zeer goed ontvangen solodebuut met het NNO onder leiding van Takuo Yuasa met het Eerste vioolconcert van Paganini. Sindsdien treedt zij wereldwijd op met vele orkesten onder vermaarde dirigenten. Op 11 december jongstleden ontving Lamsma de VSCD Klassieke Muziekprijs 2010 in de categorie 'Nieuwe Generatie Musici'. In het juryrapport stond: "Telkens opnieuw geeft Lamsma in de meest veeleisende werken blijk van een opvallende rijpheid. Zo interpreteerde ze in de afgelopen periode twee grote 20ste-eeuwse vioolconcerten die zowel in technisch als muzikaal opzicht het uiterste van de solist verlangen." Bij het NNO speelt Simone Lamsma Tsjaikovski's Vioolconcert. Bloedstollend mooi, maar tegelijkertijd ongelooflijk moeilijk maar Lamsma heeft de virtuositeit die daarvoor nodig is.

Maar alvorens Lamsma haar viool ter hand neemt kunt u genieten van La Khovantchina van Moessorgski. Hierin wordt tsaar Peter de Eerste geconfronteerd met een volksopstand. Wij spelen de introductie van deze fraaie opera. Vervolgens speelt het orkest de premiere van de Negende symfonie van Schnittke, die hij vlak voor zijn dood in 1998 schreef. Meteen na de pauze hoort u Mosolovs De Ijzergieterij. In de jaren twintig van de 20e eeuw kwam in Rusland de optimistische beweging van het Futurisme op gang. En Mosolov was blij in het industriele tijdperk te leven en componeerde De IJzergieterij als eerbetoon aan de machines.

Als afsluiting van het concert op 27 januari in De Oosterpoort zal aan Simone Lamsma de belangrijke onderscheiding 'Het Gouden Viooltje' worden uitgereikt door Nel van Zandbergen, voorzitter van de stichting 'Het Gouden Viooltje' en de voorzitter van de jury Marcel Mandos. Het Gouden Viooltje stamt nog uit de tijd van het Frysk Orkest, uit 1955 om precies te zijn. Van oorsprong was het een beloning voor het Friese dorp dat in één week tijd het hoogste bedrag per persoon bij elkaar bracht voor het Orkest. Uiteindelijk werd het viooltje aan het orkest gegeven om er een stichting aan te verbinden, die mensen onderscheidt die veel voor het muziekleven in Noord-Nederland betekenen.

Programma

Moessorgski Introductie La Khovantchina
Schnittke Symfonie nr. 9 (Ned. première) Mosolov De IJzergieterij
Tsjaikovski Vioolconcert

Dirigent Stefan Asbury
Viool Simone Lamsma

> do 27 januari| Groningen| De Oosterpoort|20.15 uur*| vanaf ¤20,50 www.de-oosterpoort.nl| (050)-368 03 68|( sponsor: KPMG )

> vr 28 januari| Drachten| De Lawei|20.00 uur*| ¤27,30 www.lawei.nl | (0512)- 33 50 50

> zo 30 januari| Leeuwarden| De Harmonie|15.00 uur *| vanaf ¤22,50 www.harmonie.nl | (058) 233 02 33


* Gratis inleiding één uur voor aanvang concert. In de Oosterpoort om 19.00 uur.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Stefan Asbury
Stefan Asbury is een veelgevraagd dirigent bij grote orkesten, ensembles en wereldwijde festivals. Sinds het seizoen 2007-2008 is Asbury vaste gastdirigent bij het Tapiola Sinfonietta. Hij geeft sinds 1995 les op de faculteit van het Tanglewood Music Venter in Bostom en was van 1999 tot 2005 medediricteur van New Music Activities. Op dit moment is Asbury hoofddocent op de dirigentenfaculteit. Van 2001 tot 2005 was Stefan Asbury de chef-dirigent van het Remix Ensemble Casa da Musica Porto. Asbury gaf diverse componisten opdracht werken te schrijven voor dit ensemble die een innovatieve mix zijn van jazz, film en muziektheater. Stefan Asbury geniet van de samenwerking met orkesten zoals met het WDR Keulen, het Frankfurt Radio Symphonie Orkest, het NDR sinfonieorchester Hamburg, het Seoul Philharmonic, RAI Turijn, het SWR Sinfonieorchester Freiburg/Baden-Baden en het RSO Wien. Hij is regelmatig gastdirigent tijdens festivals zoals het Festival d' Automme, de Münchener Biennale, het Wien Modern en de Wiener Festwochen, het Salzburg FEstival en de Venice Biennale. Onlangs maakt hij zijn debuut bij het Concertgebouworkest Amsterdam, het Symfonieorkest van Bayerische Rundfunk en de Dresden Philharmonic. Tijdens het Perth International Arts Festival 2009 dirigeerde Asbury Adams' A Flowering Tree. Verder dirigeerde hij de operaproductie Jakob Lenz van Rhim tijdens de Wiener Festwochen 2008.

Simone Lamsma
Simone Lamsma vestigt zich snel als een wereldwijd veelgevraagd violist. Zij maakte haar zeer goed ontvangen solo-debuut op 14-jarige leeftijd met het Noord Nederlands Orkest onder Takuo Yuasa met het Eerste vioolconcert van Paganini en trad sindsdien wereldwijd op met vele orkesten onder vermaarde dirigenten. In 2009-2010 speelde ze bij het Radio Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Bournemouth Symphony Orchestra. In de VS maakte Lamsma haar debuut bij het Indianapolis Chamber Orchestra en met de Dallas Symphony. Simone Lamsma speelde recitals in binnen- en buitenland. Toekomstige concerten zijn onder meer met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Orchestra Suisse Romande, het Orchestre Nationale de France, het Lucerne Symphony, het St Louis Symphony, het Seoul Philharmonic en het Sao Paolo Symphony. Daarnaast zal Lamsma terugkeren bij het Radio Philharmonisch Orkest, de Bournemouth Symphony en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. In mei 2011 geeft ze recitals in het Concertgebouw Amsterdam, die live op de radio worden uitgezonden. Andere hoogtepunten in Lamsma carriere zijn een TV-uitzending van haar uitvoering van Sjostakovitsj' Eerste vioolconcert met het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden, evenals een 40-minuten durende documentaire over haar leven als musicus geproduceerd door de NPS. In 2007 en in 2010 werd Simone Lamsma genomineerd voor de VSCD Klassieke Muziekprijzen in de categorie 'Nieuwe Generatie Musici'. Lamsma nam voor het label Naxos twee CD's op met werken van Elgar en Spohr. Simone Lamsma bespeelt de 'ex-Chanot-Chardon' Stradivarius (label Cremona 1718), die haar genereus ter beschikking is gesteld door een anonieme bruikleengever

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht