Politie Zaanstreek-waterland

Gelegenheidsdieven actief in Purmerend

Purmerend, 27-01-2011 o Snel naar binnen, waardevolle spullen weghalen en zonder opgemerkt te worden weer naar buiten. Uit de praktijk blijkt dat gelegenheidsdieven de meeste woninginbraken plegen. Ze zijn alert op een openstaand raampje, een slecht sluitende achterdeur of verouderd hang- en sluitwerk. In een donkere omgeving, zonder lawaai, slaan ze het liefst hun slag.

De impact van een woninginbraak is groot. Naast de materiële schade, tast het ook het gevoel van veiligheid aan. Daniël Steltenpool, projectleider woninginbraken: De politie Zaanstreek-Waterland stelt veel in het werk om woninginbraken tegen te gaan. Agenten surveilleren regelmatig, zowel in burger als in uniform, en concentreren zich vooral op de hotspots. Dit zijn wijken waar de afgelopen tijd veel inbrekers actief waren. In de afgelopen twee weken sloegen de dieven 19 keer toe, vooral in de Overwhere en Wheermolen. De dieven slaan vooral s avonds toe. vertelt Daniël.

Hulp van het publiek

Daniël: Het is belangrijk dat burgers hun oren en ogen goed open houden. Dankzij tips van getuigen kunnen we regelmatig inbrekers in de boeien slaan. Zoals afgelopen dinsdag aan de Poelenburg in Zaandam. Een vrouw kreeg een telefoontje van haar overbuurvrouw die vertelde dat er bij haar werd ingebroken. Ze aarzelde geen moment, rende naar huis toe en belde 112. Ze volgde de dieven op hun vlucht. Wij waren er snel bij en konden dankzij de aanwijzingen van de getuige twee woninginbrekers inrekenen. Als het geen spoed is, maar u ziet wel iets verdachts in de wijk dan kan er gebeld worden met 0900-8844.

Belangrijke maatregelen

Maak het inbrekers lastig. Zorg voor goed hang- en sluitwerk met het politiekeurmerk Veilig Wonen (www.politiekeurmerk.nl). Deze sloten zijn lastig te forceren wat veel kabaal veroorzaakt. Een inbreker houdt niet van licht en gaat liever zijn gang in een donkere omgeving van het huis. Door het gebruik van buitenlampen met sensoren worden inbrekers afgeschrikt.

Toch ingebroken?

Bel dan snel de politie. Agenten komen ter plaatse en horen eventuele getuigen tijdens een buurtonderzoek. Een medewerker van de afdeling Forensische Opsporing van de recherche komt bij u langs voor een sporenonderzoek als er sporen zijn. Daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat aanwezige sporen veilig gesteld worden. De rechercheur legt de aangetroffen sporen vast waarna ze worden ingevoerd in een sporenbestand. Deze sporenbestanden bevatten een groot aantal vingerafdrukken, DNA-materiaal en kras- en schoenzoolsporen die bij vorige inbraken werden aangetroffen. Met de aangetroffen sporen kan mogelijk bewijs worden geleverd, waardoor de inbreker kan worden aangehouden.

Wat kunt u doen bij een inbraak:
* Stel vast waar de inbreker is binnengekomen en welke kamers zijn bezocht.
* Raak de plekken en goederen waar zichtbare schade is aangericht niet aan. De politie kan dan sporenonderzoek doen naar de voorwerpen die mogelijk zijn aangeraakt door de inbreker. * Treft u schoensporen aan? Dek deze dan af door er bijvoorbeeld een emmer overheen te zetten.