Gemeente Leeuwarden

Fossielvrij Leeuwarden vereist inzet en samenwerking

Kan Leeuwarden in 2020 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen? Die vraag stond centraal tijdens een bijeenkomst die de gemeente Leeuwarden woensdag 26 januari organiseerde voor bedrijven en instellingen.

Plan van aanpak

De gemeente Leeuwarden stelde vorig jaar een eerste plan van aanpak op. In het plan staan concrete acties om de doelstelling `Leeuwarden fossielvrij in 2020' te bereiken. Vier studenten van de Technische Universiteit Delft onderzochten of de maatregelen in het plan voldoende zijn. `Dit is niet het geval', concludeerden de studenten, `maar Leeuwarden is een eind op de goede weg.'

Massa nodig

De deelnemers discussieerden in vier groepen over de resultaten. Uit de verschillende discussies kwam naar voren dat het creëren van massa een cruciale factor is. Met 20 voetbalvelden aan zonnepanelen wordt de doelstelling niet gehaald, maar 260 `voetbalvelden' reduceren de net-elektriciteit met de helft, wees het onderzoek van de studenten uit.

Burgers betrekken

`Als we willen dat er iets verandert moeten we de Friese inwoners enthousiast maken', betoogde een deelnemer. Communicatie speelt een belangrijke rol. `Friezen moeten weten dat duurzaamheid financieel loont, direct in de eigen portemonnee maar ook omdat het banen en economische voorspoed voor de regio oplevert.'

Ontmoetingsmoment

De bijeenkomst was een vervolg op de Leeuwarder Klimaattop van afgelopen november, waar 33 organisaties een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden om de doelstelling `Leeuwarden fossielvrij in 2020' te bereiken. De bijeenkomst van 26 januari was bedoeld als een ontmoetingsmoment voor kennisoverdracht en discussie. Door met elkaar in gesprek te gaan ontstaan nieuwe initiatieven en kan het plan van aanpak worden aangescherpt.