Intersectorale samenwerking "Uitzenden en opleiden in de Bouw & Infra"
27/01/2011 13:38
STOOF
Werkgevers in de bouwbranche en de flexbranche hebben de afgelopen jaren zware tijden doorgemaakt. De orderportefeuilles waren minder gevuld, en ook de vraag naar flexkrachten was sterk teruggelopen. De effecten van de crisis worden nog steeds gevoeld. Ondanks de crisis zal in de bouw & infra in toenemende mate een tekort aan voldoende en goed opgeleid personeel ontstaan. Vergrijzing en ontgroening zijn de grootste bedreiging als we economisch weer op volle toeren draaien.
De bouwbranche en flexbranche gaan daarom nauwer samenwerken. 1 januari 2011 gaat de pilot 'Uitzenden en opleiden in de bouw & infra' van start. Doel van deze samenwerking is additionele instroom in de bouw & infra, om daarmee bij te dragen aan het opvangen van de verwachte uitstroom na 2011.
Samen met erkende leerbedrijven in de bouw- en infrasector gaan flexbedrijven 100 leerlingen, waarbij plaatsing in de bouw & infra niet voor de hand ligt, voor uitvoerende bouwberoepen op mbo-Startkwalificatie-niveau opleiden. De flexbranche heeft traditioneel veel mensen zonder startkwalificatie. Een uitgelezen vijver waaruit geput kan worden om nieuwe werknemers voor de bouw & infra te interesseren en op te leiden, zonder dat dit een verdringingseffect voor huidige opleiders in de bouw & infra met zich meebrengt.
De leerlingen gaan een tweejarig BBL-traject in, waarbij ze vier dagen per week werken en één dag per week naar school gaan. Ook EVC kan binnen de pilot (beperkt) worden ingezet als middel om de BBL-startkwalificatie te bereiken. Het flexbedrijf waarmee de leerling een dienstverband heeft, werkt nauw samen met een erkend leerbedrijf, waar de leerling de noodzakelijke beroepspraktijkvorming krijgt. Het mentorschap wordt daarbij door het flexbedrijf uitgevoerd. De deelnemende flexbedrijven zijn gehouden bepalingen uit de bouw-cao toe te passen.
STOOF, het opleidingsfonds voor de flexbranche, financiert mede de inkoop van EVC's en mede het mentorschap voor de flexbedrijven. De deelnemende flexbedrijven ontvangen hiervoor van STOOF een vergoeding. De opleidingskosten zijn voor rekening van de flexbedrijven. De bouw financiert mede de inkoop van EVC's en voorziet in financiële ondersteuning in de vorm van een vergoeding aan de flexbedrijven voor het behalen van een BBL-startkwalificatie in de bouw & infra.
De coördinatie en het operationele management van de pilot ligt in handen van Fundeon (het Kenniscentrum voor Bouw en Infra) en STOOF. Monitoring wordt gedaan vanuit de Stuurgroep, waarin sociale partners van bouw en infra - en de flexbranche zitting hebben.
http://www.stoof-online.nl/stoof/pagina.asp?pagkey=145047