Inspectie v/h Onderwijs

alternatieve afstudeertrajecten InHolland

Tussenbericht alternatieve afstudeertrajecten InHolland

27 januari 2011

De Inspectie van het Onderwijs heeft vandaag op verzoek van de staatssecretaris tussentijds gerapporteerd over haar onderzoek naar alternatieve afstudeertrajecten bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) van Hogeschool InHolland in Haarlem. Dit bericht gaat vooraf aan de rapportage over de kwaliteit van de diploma's die door de opleiding zijn uitgereikt en de naleving van wet en regelgeving; de inspectie rapporteert hierover in april 2011.

De tussenrapportage geeft antwoord op de volgende vragen:
* was er sprake van ongewenste druk op het personeel?
* hoe staat het met het verbeterbeleid van de instelling?
* hoe functioneerden kwaliteitszorg en het intern toezicht rondom de problemen bij de opleiding MEM in Haarlem

Geen aanwijzingen voor grootschalige of structurele druk op docenten

Door zeventien medewerkers is aan de inspectie melding gemaakt van ongewenste druk van personen of ongewenste prikkels vanuit de organisatie. De inspectie heeft geen aanwijzingen dat leidinggevenden of collega's structurele of grootschalige druk uitoefenden op personeelsleden. Vanuit de wijze van organiseren van het onderwijs en rendementsafspraken gingen wel ongewenste prikkels uit. Ook heeft de inspectie geconstateerd dat de taakopvatting en positionering van de vertrouwenspersonen moet woren verbeterd.

Verbeterbeleid wordt aangescherpt
InHolland treft op een breed terrein verbetermaatregelen. De inspectie heeft kritiek geuit over de meetbaarheid van de doelen en de prioritering van de doelstellingen. De instellingen heeft in reactie aangegeven het verbeterbeleid verder aan te scherpen.

Gebrekkige kwaliteitszorg op alle niveaus

De problemen bij de opleiding Media & Entertainment Management zijn ontstaan door gebrekkige kwaliteitszorg en intern toezicht op alle niveaus bij InHolland. Bij de inrichting van het alternatieve afstudeertraject is de opleiding voorbij gegaan aan geldende afspraken en procedures. De inspectie heeft geen aanwijzingen dat het College van Bestuur hiervan eerder dan op 21 mei 2010 op de hoogte was. Wel had het college zich op verschillende momenten kritischer moeten opstellen. De Raad van Toezicht op zijn beurt had vanaf 2008 aanwijzingen dat de verhoudingen binnen het toenmalige College van Bestuur niet goed waren, maar heeft niet op effectieve wijze ingegrepen.

In april 2011 twee rapporten
In april 2011 zal de inspectie twee rapporten over alternatieve afstudeertrajecten presenteren aan de staatssecretaris. In het ene rapport zal gerapporteerd worden over de de naleving van wet- en regelgeving bij InHolland en het niveau van de afstudeerproducten. In het andere bericht de inspectie over het onderzoek naar de alternatieve afstudeertrajecten in het hoger onderwijs in het algemeen.

Twijfel over afstudeertrajecten ontstaan in juli 2010

In juli 2010 verschenen de eerste berichten dat langstudeerders bij de opleiding MEM van InHolland in Haarlem te gemakkelijk aan een diploma geholpen zouden worden. Het toenmalige College van Bestuur stelde daarop een onafhankelijke onderzoekscommissie in onder leiding van Gert Leers. De commissie constateerde in september 2010, dat het alternatieve traject onvoldoende transparant was en niet voldeed aan de regels.

In de zomer startte de inspectie tevens een onderzoek naar alternatieve afstudeertrajecten bij alle instellingen in het hoger onderwijs.

In oktober 2010 bracht de inspectie een tussenrapportage uit over het onderzoek naar alternatieve afstudeertrajecten. Deze rapportage bevatte ook een reactie op het rapport van de commissie Leers. De inspectie oordeelde dat de commissie een verontrustende situatie beschreef. De inspectie besloot daarom een verdiepingsonderzoek bij InHolland aan het lopende onderzoek toe te voegen. Hierin zou de focus liggen op het niveau van de afgestudeerden bij de geselecteerde opleidingen, de naleving van wettelijke voorschriften en intern afgesproken regels en procedures, het interne toezicht en de rol van het College van Bestuur en de Raad van Toezicht.

De inspectie doet, losstaand van het onderzoek naar de alternatieve trajecten, ook onderzoek naar eventuele financiële onregelmatigheden bij InHolland. Hierover zal ze in juni 2011 aan de staatssecretaris rapporteren.

Stuur door

Meer informatie


* Tussenbericht alternatieve afstudeertrajecten InHolland PDF-bestand, 200kB