Vrije Universiteit Amsterdam

Staatsvorming in het Naoorlogse Angola


* Startdatum: 27-01-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Negotiating Governance: Politics, Culture and the State in Post-war Angola


* Spreker: I.M. Ruigrok


* Promotor: prof.dr. G.J. Abbink


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Inge Ruigrok betoogt dat het idee van de staat in Angola een vorm van symbolisch kapitaal is dat het staatsysteem voedt en versterkt. De staat is niet alleen het product van bureaucraten, recht en beleid, maar ook van verbeelding en representatie. Cultuur zorgt voor een symbolische dimensie waardoor staatsgezag zowel historische uitstraling als lokale betekenis krijgt. Hierdoor is de staat in wezen een ideologisch project dat nooit echt volledig is voltooid maar altijd onderwerp is van onderhandelingen.

Ruigrok behandelt de politieke wederopbouw van Angola, nadat in 2002 een einde kwam aan een oorlog die bijna drie decennia heeft geduurd. In de naoorlogse periode is de herdefiniëring van institutionele relaties tussen verschillende politieke machten, en vooral tussen het `centrum' van de staat en de `periferie', een belangrijk onderwerp op de politieke agenda. Ruigrok geeft een empirisch begrip van hoe deze herdefiniëring van machtsrelaties vorm krijgt in Angola. Daarbij legt zij de nadruk op de sociaal-politieke dimensie van bestuur: de invloed van institutionele verandering op politieke identiteiten en relaties.

In theoretisch opzicht sluit het proefschrift van Ruigrok aan bij nieuwe theorievorming over de staat en statehood binnen politieke antropologie. Het academische debat over Afrikaanse staatsvorming wordt tot nu toe vooral bepaald door normatieve, (neo)Weberiaanse theorieën die een statische, a-historische definitie van de staat geven, gebaseerd op Europese waarden, gewoonten, organisatievormen en structuren. Nieuwe en problematische democratieën worden afgedaan als `fragiele' of `gefaalde' staten. Hiermee wordt voorbij gegaan aan de enorme ervaringen met staatsgezag en macht die zijn opgedaan in Afrika, en de nieuwe perspectieven die dit biedt op de tegenstrijdige politieke ontwikkeling op het continent.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam