Partij van de Arbeid

Jeroen Recourt

Tweede Kamerlid

Justitie
070-318281

Afrekenen met fraude en witwaspraktijken

op 26 januari 2011

Fraude en witwaspraktijken kunnen we alleen tegengaan met meer openheid. Daarom pleiten mijn fractiegenoot Ed Groot en ik voor een openbaar register van aandelen. Als de notaris geen overzicht heeft van alle aandelen in bv's en nv's die buiten de beurs opereren, zijn fraude en witwaspraktijken moeilijk te ontdekken. Deze frauduleuze praktijken kosten het bedrijfsleven jaarlijks miljoenen, zo niet miljarden. Ook worden deze sluiproutes aangewend om geld uit de onderwereld wit te wassen. Dat moet stoppen.

IFRAME: http://www.youtube.com/embed/3h5bxVHnF24

Op dit moment is het nog veel te eenvoudig om de eigendomsverhoudingen te verbloemen. Ik zou graag zien dat we instrumenten hebben om te voorkomen dat notarissen die niet zo goed opletten misleidende transacties in de vastgoedsector begeleiden.

Het is nog altijd zo dat vier ogen meer zien dan twee. Als de transacties openbaar zijn kunnen we met z'n allen in de gaten houden of aandeelhouders zich wel aan de spelregels houden. Bovendien halen we daarmee notarissen met slechte bedoelingen uit de luwte. Ik kan me niet voorstellen dat de staatssecretaris er vrede mee heeft dat we de kat op het spek binden.

We kunnen dit schemergebied een slag toebrengen door het toezicht te verscherpen en het ambtsgeheim terug te brengen tot redelijke proporties. Ik vind het ondoordacht dat notarissen die de regels aan hun laars lappen dat op dit moment onder de veilige vleugels van het ambtsgeheim kunnen doen. Maak aandelentransacties en geldstromen inzichtelijk voor het publiek.

Als de goedwillende notaris weet welke transacties er plaats vinden, ontsnappen mistige constructies niet zo snel aan het oplettende oog. Het wordt zo een stuk duidelijker als betrokkenen minder frisse belangen hebben. Als de herkomst van het geld stinkt, kan het openbaar ministerie ingeschakeld worden. Nu is het nog te makkelijk om onder de radar frauduleuze transacties uit te voeren.

Met onze initiatiefnota willen we hier een einde aan maken. Gelukkig zijn er genoeg notarissen die integer te werk gaan en ook schoon genoeg hebben van deze schimmige praktijken. Ed groot en ik vinden dat staatssecretaris Weekers deze goedwillende notarissen tegemoet zou moeten komen. Geef ze de instrumenten om de wereld van de financiële transacties van misstanden te ontdoen.

Als hij ervoor kiest onze ideeën van de hand te wijzen, zullen we een initiatiefwet schrijven. Deze problematiek veroorzaakt te veel schade om te laten liggen.