Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 januari 2011

Wijkaanpak nieuwe stijl: voorkomen is beter dan genezen Alle wijken op niveau - Nieuw Alkmaars Peil

Prettig wonen en leven in een stad begint bij een prettig woon- en leefklimaat in buurten en wijken. Daarom stelde wethouder Gert-Jan Leerink van Wijkenaanpak de afgelopen maanden aan bewoners, woningbouwcorporaties, politie en andere organisaties in de wijk de vraag: "Hoe brengen en houden we alle wijken op niveau? En hoe zorgen we ervoor dat ongewenste ontwikkelingen in wijken eerder in beeld komen, zodat kan worden ingegrepen voordat kleine problemen grote problemen worden?" De uitkomsten op deze vragen en hoe we dat samen gaan doen, staan verwoord in de nota 'Alle wijken op niveau - Nieuw Alkmaars Peil' die het college afgelopen dinsdag vaststelde. In maart 2011 wordt deze nota aan de raad voorgelegd.

Wat is 'Alle wijken op niveau - Nieuw Alkmaars Peil (NAP)'? De basisgedachte achter het NAP is dat we problemen in buurten en wijken willen aanpakken voordat deze daadwerkelijk aan de oppervlakte komen. De ervaring leert dat een wijk of buurt een levenscyclus kent van zo'n 30 jaar. Een wijk veroudert, heeft vernieuwing, renovatie en onderhoud nodig, voorzieningen moeten meegroeien met de veranderende bevolkingssamenstelling en met de trends in de samenleving (vergrijzing, langer thuis blijven wonen, school en kinderopvang onder één dak, multifunctionele sportaccommodaties, etc.).

Wat heeft de bewoner aan 'Alle wijken op niveau - Nieuw Alkmaars Peil'? Alkmaar stond in de frontlinies van het buurtgericht samenwerken. Nu ontwikkelt het zich naar 'Alle wijken op niveau - Nieuw Alkmaars Peil'. Behalve dat er organisatorisch wat verandert, verandert er ook wat voor de bewoners:
. Van 'voor bewoners' naar 'voor en door bewoners' Bewonersparticipatie vormt een belangrijke kern van het NAP. Bewoners worden intensief betrokken bij de kwaliteit en ontwikkeling van de wijk en de buurten. Het is daarbij van belang dat bewoners zich blijven herkennen in de manier waarop over hun wijk gesproken en geschreven wordt.
. Van de achterkant naar de voorkant van problemen Met het NAP wil de gemeente samen met de partners en bewoners de kwaliteiten van een wijk versterken of, op z'n minst, handhaven. Het is daarbij belangrijk om problemen voor te zijn, oftewel: preventief werken, van problemen oplossen naar problemen voorkomen.
. Van 'ieder voor zich' naar een gemeenschappelijke, gebiedsgerichte focus Het NAP is een gebiedsgerichte aanpak van zowel gemeente als externe partners zoals woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties, politie en ook scholen en bewoners en richt zich op gezamenlijke speerpunten.
. Doelen op vier samenhangende thema's
De vier thema's Werk & Inkomen, Kwaliteit van leven, Veiligheid, en Wonen & Werkomgeving vormen de inhoudelijke focus van NAP. Op deze thema's worden in samenspraak met bewoners en professionele partners op wijkniveau doelstellingen geformuleerd voor de korte en lange termijn. Deze worden vertaald naar zogenoemde wijkagenda's. Op basis van de specifieke karakteristiek van de wijk en de inbreng van bewoners wordt bepaald welk onderwerp binnen welke termijn aandacht verdient. Daarbij kan het gaan om zaken als herinrichting openbare ruimte, realiseren van voorzieningen, maar ook om een gemeenschappelijke aanpak om mensen meer (zelf)redzaam te maken.

Hoe verder?
De input van de zeven wijkgesprekken uit oktober en november vorig jaar vormen samen met de input van de gemeente en de andere betrokken partijen de nota en werkwijze 'Alle wijken op niveau - Nieuw Alkmaar Peil'. Als de gemeenteraad deze nota in maart vaststelt, dan geeft de gemeente samen met bewoners en andere partners in de wijk verder invulling aan de wijkagenda's. Voorgesteld wordt de wijkagenda's in de maanden april en mei digitaal stadsbreed te toetsen en waar nodig aan te vullen. Het gaat er immers om dat het geen agenda van de gemeente maar een agenda van alle betrokkenen in en bij de wijk wordt. In juni worden dan de definitieve wijkagenda voor lange en korte termijn vastgesteld. De inwoners van Alkmaar worden via de Stadskrant en www.alkmaar.nl op de hoogte gehouden wanneer de wijkagenda's digitaal opgesteld worden. Voor mensen die niet digitaal kunnen reageren worden locaties bekendgemaakt waar papieren versies liggen.



Gemeente Alkmaar