Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 januari 2011

Aanpak veiligheid in Alkmaar net als een voetbalelftal

Veiligheid wordt belangrijk gevonden, niet alleen door de Alkmaarders maar ook in de politiek en media. Maar wat nu precies onder 'veiligheid' verstaan wordt, verschilt per keer. Het gaat niet alleen om de bestrijding van criminaliteit, verloedering en overlast. Ook een 'positieve' opvatting van veiligheid doet zijn intrede. Veiligheid refereert dan aan de kwaliteit van leven, aan welzijn, aan bestaanszekerheid. Hoe de gemeente samen met bewoners, partners zoals politie, justitie en jeugdzorg gaat werken aan meer veiligheid, staat in het Lokaal Integraal Veiligheidsplan (LIVP). Uitgangspunt is de metafoor van het voetbalelftal: de bal moet vooruit en partners en inwoners vormen gezamenlijk één team.

Het veiligheidsbeleid van de stad Alkmaar
De gemeenteraad heeft de Kadernota Integrale Veiligheid 2009-2013 vastgesteld. Hierin heeft zij samen met de partners de uitgangspunten bepaald voor de komende jaren. De doelstelling is tweeledig. Enerzijds gaat het erom een afname van criminaliteit en verbetering van de veiligheidsbeleving te bewerkstelligen. Anderzijds om de leefbaarheid in de stad Alkmaar te bevorderen. Deze doelstellingen zijn vertaald in acht thema's: Kwaliteit woonomgeving; Verslaving jeugd; Overlastgevende en criminele jeugd; Uitgaan en horeca; Criminaliteit en veelplegers; Verslaving volwassenen; Aanpak huiselijk geweld; Prostitutie en mensenhandel. Er wordt nu binnen deze acht thema's gekozen voor drie prioriteiten: kwaliteit van de woonomgeving, overlast jeugd en veilig uitgaan. Dit omdat de gebeurtenissen binnen deze aandachtsvelden veelal het meest zichtbaar en voelbaar zijn voor bewoners.

Veiligheidsbeleid moet werken als voetbalelftal
Het LIVP biedt het fundament voor het integraal veiligheidsbeleid. Uitgangspunt is de metafoor van het voetbalelftal: de bal moet vooruit en partners en inwoners vormen gezamenlijk één team. Goed samenspel is hierbij cruciaal. Voor het integraal veiligheidsbeleid betekent dit dat er een sterke keten dient te zijn van pro-actie, preventie, preparatie, repressie tot en met nazorg. In de uitvoering van het LIVP ligt de nadruk daarom op het gezamenlijk uitvoeren: samen met de inwoners, ondernemers en partijen. Vanuit deze 'samendoen' gedachte is ook de verbinding met het 'Alle wijken op niveau - Nieuw Alkmaars Peil' van groot belang. Daar wordt de link met de wijk gelegd, met bewoners en ondernemers. "De professionals moeten het mogelijk maken dat de bewoners gaan 'scoren", aldus Gert-Jan Leerink, wethouder Integrale Veiligheid.

LIVP en Veiligheidshuis en Centrum Jeugd & Gezin
Ook de rol van het Veiligheidshuis en het Centrum Jeugd & Gezin (CJG) zijn belangrijk. Het Veiligheidshuis kan gezien worden als een centrale verdediger, die verbindingen legt tussen het strafrechtelijk optreden daar waar dat noodzakelijk is en een stevige tackle niet schuwt. Tegelijkertijd speelt het Veiligheidshuis de bal naar voren en legt verbindingen met zorg, jongerenwerk en welzijnswerk. De bal moet immers vooruit en voorkomen moet worden dat de verdedigingslinie in stelling wordt gebracht.

Op termijn wordt daarin de verbinding met het Centrum voor Jeugd en Gezin belangrijk. Het CJG is de centrale middenvelder die de zelfredzaamheid van het gezin, de inwoner, tracht te bevorderen. Het CJG verbindt de inwoner met zorg- en welzijnspartijen waar dit nodig is en biedt ondersteuning voor die inwoners die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben.

Kortom, het gaat om een krachtig samenspel tussen de spelers die in de juiste positie worden gebracht om de inwoners te kunnen laten 'scoren'.

Hoe nu verder?
Dinsdag 25 januari 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders de nota Lokaal Veiligheidsplan vastgesteld. Deze wordt in maart 2011 aan de raad voorgelegd voor verdere besluitvorming.