Heerlen 26 januari 2011
Dit is een gezamenlijk persbericht van Hogeschool Zuyd, Arcus College, Leeuwenborgh Opleidingen, SABIC, DSM, Chemelot, Provincie Limburg en Stedelijk Netwerk Zuid-Limburg.
Nationale centra voor Chemie naar Limburg
Succes voor consortia van onderwijs, bedrijfsleven en overheid
Vandaag is in Arnhem bekendgemaakt dat twee belangrijke centra voor Chemie zijn toegewezen aan Limburgse consortia van onderwijs, bedrijfsleven en overheid.
Samenwerken aan de toekomst van de chemie
De komende jaren dreigt een tekort aan mbo en hbo geschoolde technici. Tegelijkertijd staat de industrie voor de uitdaging om innovatie te versnellen, niet alleen uit concurrentieoogpunt, ook vanwege een aantal maatschappelijke vraagstukken rond energie, klimaat en grondstoffen. Het voortzetten van de techniekagenda binnen zowel mbo en hbo is dan ook van nationaal belang.
Menselijk kapitaal versterken
"Bedrijven kunnen het niet meer alleen. Samenwerken van overheid, ondernemers, onderwijs en onderzoek is noodzakelijk", zegt Ger Wagemans, directeur Consortium Chemelot Campus en voorzitter van de stuurgroep die de plannen heeft ontwikkeld. "De unieke opzet van Chemelot nodigt uit tot open innovatie en kennisvalorisatie. Daarbij maakt samenwerking tussen onderwijs en industrie het leren voor een beroep in de chemie aantrekkelijker voor jongeren." Huub Truijen, Director Manufacturing SABIC, bevestigt dit beeld. Hij ziet voor de nieuwe centra twee belangrijke taken. Allereerst het versterken van de chemie-opleidingen in de regio, zodat voldoende menselijk kapitaal beschikbaar is om van Zuid-Limburg een van de krachtigste chemieregio's te maken. De tweede taak is het versnellen van het tempo waarin nieuwe kennis wordt omgezet in marktrijpe producten (kennisvalorisatie). Dat moet eveneens tot meer innovatie leiden, ook in het midden- en kleinbedrijf.
Erkenning voor keuze van Zuyd
Karel van Rosmalen, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Zuyd, vindt het nieuwe centrum naadloos aansluiten op de speerpunten van de hogeschool. "Ook wij zien voortdurende vernieuwing van professie en curriculum als een gedeelde verantwoordelijkheid van overheden, ondernemers, onderwijs en onderzoekinstituten." Hij beschouwt het Centre of Expertise als een opschaling van Zuydlab, het laboratorium waarin Zuyd-chemiestudenten nu al aan real live opdrachten voor het bedrijfsleven werken. De toekenning van de miljoeneninvestering is volgens Van Rosmalen een erkenning voor de keuze van Hogeschool Zuyd om aan te sluiten bij de regionale agenda van Zuid-Limburg en zich te manifesteren als partner voor de Limburgse ondernemers.
Nieuw karakter beroepsonderwijs
Volgens Carla Langen, voorzitter van het College van Bestuur van Leeuwenborgh Opleidingen, gaat het Centrum voor Innovatie Vakmanschap zorgen voor een heel nieuw karakter van het beroepsonderwijs. De studenten vinden straks hun uitdagende leeromgeving op Chemelot, in een industriële omgeving die hun toekomstig werkveld is. "Hierdoor realiseren we een leerwerk situatie die voor een nieuwe beroepsattitude zorgt. Van vrijblijvendheid naar betrokken vakmanschap." Ook de samenwerking met de hogeschool zal een impuls krijgen, verwacht zij. "De beide centra zijn een hefboom voor kwantiteit en kwaliteit." De heer Theunissen van het Arcus College vult aan: "Innovatie leidt pas tot resultaat als het van idee tot uitvoering wordt doorgevoerd".
Kansen benutten
Ook de provincie en de gemeente Sittard-Geleen zijn enthousiast over het winnen van de landelijke pitch van het Platform Bèta Techniek en gaan het consortium ondersteunen bij het realiseren van de twee centra. De gemeente ziet Chemelot als groeimotor voor de regionale economie. Ook al lijkt dit een tegenstelling tot de bevolkingskrimp in de regio, wethouder Meekels denkt dat deze krimp groei in de chemie niet in de weg hoeft te staan. "We moeten op basis van onze onderscheidende kwaliteiten kansen benutten."