Social media minst populair onder jongeren bij zoeken bijbaan


Rotterdam, 20110126 -- Hoewel 91% van de Nederlandse jongeren actief is op social media, gebruikt maar 10% deze om een bijbaan te zoeken. Dit blijkt uit het Nationale Bijbanen Onderzoek 2011 dat is uitgevoerd door Zoekbijbaan.nl, een landelijke vacaturebank voor parttime werk.

Minst gebruikt

In het Nationale Bijbanen Onderzoek werd jongeren van 13 tot 25 jaar gevraagd naar de kanalen die zij inzetten bij het zoeken naar een bijbaan. Hoewel onlangs uit gegevens van het CBS[1] bleek dat 91% van de jongeren actief is op social media, maakt slechts 10% hiervan gebruik om een bijbaan te zoeken. Jongeren geven aan dat ze meer gebruik maken van kanalen als online vacaturebanken (70%), het eigen netwerk (62%) en open sollicitaties (37%).

Meer studenten dan scholieren

Opvallend is dat studenten bij het zoeken naar een bijbaan vaker gebruik maken van social media dan scholieren. 10% van de studenten zegt gebruik te maken van social media, bij scholieren is dit 7%. Daarnaast blijkt dat hbo-studenten (12%) vaker hun sociale netwerken raadplegen dan wo-studenten (9%) en mbo-studenten (9%).

Onwetendheid

Pieter van Diggele, communicatiemanager bij Zoekbijbaan.nl, denkt dat veel jongeren zich nog onvoldoende bewust zijn van de sollicitatiemogelijkheden via de social media. "De meeste jongeren zijn actief op netwerksites als Hyves en Facebook en gebruiken deze vooral om snel en makkelijk informatie uit te wisselen met hun vrienden. Netwerksites met meer carrièremogelijkheden zoals LinkedIn en Twitter worden veel minder gebruikt, omdat de meeste jongeren nog geen professioneel netwerk hebben en ook nog niet actief bezig zijn om dit op te bouwen."

Het Nationale Bijbanen Onderzoek

Het Nationale Bijbanenonderzoek wordt elk halfjaar uitgevoerd door Zoekbijbaan.nl, een landelijke vacaturebank voor parttime werk. Aan het onderzoek hebben 1345 jongeren in de leeftijd van 13 tot 25 jaar meegedaan, met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar. 

Achtergrondinformatie bij het onderzoek is te vinden op: http://www.zoekbijbaan.nl/bijbanenonderzoek.