Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 januari 2011

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over babysterfte en de afstand tot een ziekenhuis


1.
Bent u op de hoogte van het onderzoek verricht door het AMC en het UMCG waaruit blijkt dat baby's een groter risico lopen om kort na de geboorte te overlijden, wanneer aanstaande moeders voor de bevalling langer dan 20 minuten moeten reizen naar een ziekenhuis?*


2.
Wat is uw mening over het feit dat vergelijkbaar onderzoek in het buitenland niet tot een zelfde conclusie leidt, terwijl de afstanden tot het ziekenhuis daar vaak groter zijn? Wat betekent dit gegeven voor concentratie van verloskundige zorg ?


3.
Zou één van de oorzaken kunnen zijn dat vrouwen in het buitenland eerder naar een ziekenhuis gaan, wanneer de bevalling zich aandient? Welke oorzaken zouden ten grondslag kunnen liggen aan het feit dat vrouwen in Nederland langer wachten voordat zij naar het ziekenhuis gaan?


4.
Denkt u dat het uitvoeren van de aanbevelingen van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte bij kan dragen aan het terugdringen van de babysterfte? Welke van de aanbevelingen kunnen er naar uw mening aan bijdragen dat baby's niet overlijden door het feit dat vrouwen te laat in het ziekenhuis arriveren ? Hoe en wanneer gaat u de aanbevelingen van de Stuurgroep implementeren?


5.
Op welke wijze kan naar uw mening enerzijds concentratie van verloskundige zorg plaatsvinden zodat kwaliteit van zorg gegarandeerd wordt en daarnaast gezorgd worden dat vrouwen die beginnen aan hun bevalling binnen 20 minuten in een ziekenhuis zijn? Denkt u dat specifieke regionale oplossingen noodzakelijk zijn? Zo ja, welke?


6.
Denkt u dat een cultuuromslag ten aanzien van de manier waarop in Nederland wordt omgegaan met zwangerschap en geboorte moet plaatsvinden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, in welk opzicht?


7.
Welke rol kan betere samenwerking tussen verloskundige en gynaecoloog hierbij spelen?


8.
Wat is de stand van zaken ten aanzien van concentratie van verloskundige zorg? Welke overleggen zijn en worden gevoerd, welke onderzoeken zijn en worden uitgevoerd, welke stappen zijn en worden gezet om tot concentratie van verloskundige zorg te komen?


9.
Wat is de stand van zaken ten aanzien van het College perinatale zorg? Wie zijn de leden van dit College, wat is de taakomschrijving van het College, welke concrete werkzaamheden staan nu op de agenda van het College, in welk stadium bevinden zich de werkzaamheden ?


10.
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het algemeen overleg van 10 februari aanstaande?


*Nu.nl, maandag 24 januari 2011




Partij van de Arbeid