Ingezonden persbericht



---





Arnhem, 20 januari 2011

Laatste vergadering Statencommissies voor verkiezingen

Op woensdag 26 januari komen de commissies uit Provinciale Staten bijeen om de laatste Statenvergadering voor de verkiezingen van 2 maart voor te bereiden. De vergadering van Provinciale Staten vindt plaats op woensdag 16 februari. Omdat het speciale Gelders Debat tussen lijsttrekkers en mensen met een beperking die ochtend wordt gehouden (10.00-13.00 uur in Wekerom), begint de Statenvergadering in het Huis der Provincie om 14.00 uur. Op de agenda's van de commissies staat een groot aantal onderwerpen, dat nog deze Statenperiode moet worden afgerond.

Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (RWM) Statenzaal, 9.30-12.00 uur
De volgende Statenvoorstellen worden besproken:
-Onderzoek van de Rekenkamer naar bodemsanering,
-Subsidieverlening IVN Consulentschap voor de jaren 2011 (E 304.446,-) en 2012 (E 288.000,-),
-Het toekennen van subsidies aan de gemeenten Geldermalsen (1 miljoen euro), Oldebroek (49.000 euro) en Voorst (310.000 euro) voor noodzakelijke bodemsanering in kader van woningbouw, -Tien ontwerp-verordeningen voor Micro Light Airplanes en schermvliegers (Oosterbeek, Lunteren, Malden, Arnhem, Terwolde, Nijmegen, Wijchen, Empe, Eibergen, Harskamp, Winssen en Elst), -Planschadeverordening Gelderland. Deze verordening regelt hoe aanvragen voor tegemoetkoming in schade als gevolg van o.a. inpassingsplannen, moeten worden behandeld en beoordeeld.

Commissie Landelijk Gebied en Water (LGW)
Wijsmanzaal, 9.30-12.00 uur
Aan de orde komen de Statenvoorstellen:
-Aanwijzing landgoed Het Landfort als zeer kwetsbaar gebied op grond van de Wet ammoniak en veehouderij, -Advies gebiedsontwikkeling Veessen-Wapenveld (opgesteld door de Stuurgroep Veessen-Wapenveld), over de herinrichting van het gebied rondom de hoogwatergeul. Bij dit advies hoort het beschikbaar stellen van een subsidie van 5.163.900,- euro aan de gemeente Heerde voor het subsidiëren van gebiedsontwikkelingsprojecten, -Initiatiefvoorstel tot wijziging van de Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer Gelderland. Het initiatiefvoorstel is afkomstig van Statenlid mw. Van Schoor (CDA) en beoogt om de voorwaarde in de subsidieregeling dat natuurterreinen kosteloos moeten zijn opengesteld voor het publiek, te schrappen. -Subsidiëring van de Gelderse Milieufederatie voor 2011 (351.138,- euro) en de jaren 2012-2014 met een bedrag van 300.975,- euro per jaar -Besteding innovatiegelden uit het Actieplan Recessie aan Betuwse Bloem. GS stellen voor om maximaal 50.000 euro subsidie te verlenen aan Wageningen UR Glastuinbouw voor de ontwikkeling van een nieuw emissievrij teeltsysteem voor chrysanten. Na behandeling van de Statenvoorstellen wordt nog gesproken over: -Evaluatie tuinbouwprogramma Betuwse Bloem. Om in aanmerking te komen voor een subsidie van 150.000,- euro voor de tweede helft van 2011 hebben PS verzocht het programma te evalueren, -Herijking van de Ecologische Hoofdstructuur, zoals door kabinet aangekondigd, en de consequenties daarvan. -Kennis nemen van het inmiddels ondertekende Gelders Convenant stikstof en Natura 2000 (afname van stikstofdepositie op Natura 2000 gebieden)

Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur (JZC) Wijsmanzaal, 14.00-16.30 uur
Op de agenda staan twee Statenvoorstellen:
-Multihal Papendal. GS vragen aan PS om de gereserveerde 7,5 miljoen euro voor de bouw van de Multihal op Papendal door NOC*NSF, beschikbaar te stellen nu de financiering van de andere partners rond is, -Subsidieaanvragen in het kader van de uitwerking nota Gelderland Sportland, programma 2010-2011: 250.000 euro voor de KNWU (WK Baanwielrennen 2011 Apeldoorn), 200.000 euro aan GSF voor Olympisch Netwerk Gelderland, 100.000 euro aan GSF voor Gelderse sport- en beweegmonitor.

Commissie Mobiliteit en Economische Zaken (MEZ)
Statenzaal, 14.00-17.00 uur
Voordat de Commissie haar 'eigen' agendapunten behandelt wordt eerst samen met de leden van de Commissie RWM gesproken over het Statenvoorstel Inpassingsplan Busbaan Wageningen Campus. Over dit onderwerp is op 24 januari door de Statenleden een hoorzitting gehouden. Daarna komen als Statenvoorstellen aan de orde:
-Verkenning N309 't Harde. GS stellen voor om een MERprocedure te starten voor nader onderzoek naar een inpasbare oplossing (twee rondwegvarianten en opwaardering van bestaand tracé), een krediet van 9 ton beschikbaar te stellen, de aansluiting A28-N309 te reconstrueren en daarvoor 6 miljoen voor beschikbaar te stellen. -Verkenning N320 Culemborg. Hierbij gaat het om het vergroten van de capaciteit van diverse aansluitingen en het wegvak A2-Wethouder Schoutenweg. Ook wordt onderzoek gedaan naar een geschikte locatie voor een carpoolvoorziening en de realisatie daarvan. Voor dit alles wordt een krediet van bijna 13,5 miljoen euro gevraagd. -Aankoop recreatieterreinen Filipsberg (Wapenveld) en Puszta (Nunspeet) in het kader van de groei en krimp van recreatieterreinen op de Veluwe. Voor de aankopen wordt voorgesteld het Bureau Beheer Landbouwgronden een subsidie te verlenen van resp. 1.250.000,- en 1.400.000,- euro.

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën (ABF)
Wijsmanzaal, 17.30-19.00 uur
Op de agenda de volgende Statenvoorstellen:
-drie initiatiefvoorstellen: Wijziging Verordening rechtspositie gedeputeerden, staten- en commissieleden Gelderland (van Groep van Bergen). Van Bergen beoogt met dit voorstel om de aangescherpte wachtgeldregeling ook van toepassing te verklaren op de zittende leden; Wijziging van dezelfde Verordening met als strekking geen computers meer ter beschikking te stellen aan Statenleden en de kosten voor scholing onder te brengen in de fractievergoeding; Wijziging Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2003. In het kader van de bezuinigingen wordt voorgesteld de tegemoetkoming in de kosten te verlagen, -Communicatievisie 2011-2015 voor de komende bestuursperiode. Wordt later uitgewerkt in een communicatieplan voor 2011-2015. -Afsluiting Europese programma's 2000-2006. Het gaat hierbij om de finale afwikkeling van de Europese programma's waaraan de provincie heeft deelgenomen. Voor eventuele correcties vanuit de Europese Commissie wordt een reserve van 2,3 miljoen euro aangehouden. -Actualisering van het sleutelproject Kanaalzone Apeldoorn-Pilot Zuid



Ingezonden persbericht