Waterschap Scheldestromen


Zeeland

Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland

Vanaf begin dit jaar hebben alle Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en de provincie Zeeland hun krachten gebundeld. Zij werken intensief samen aan de uitdagingen binnen de afvalwaterketen. Dat gebeurt onder de naam `Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland'. Gewijzigde wetgeving, forse bezuinigingen, een tekort aan vakmensen en wateroverlast door heftige regenval in korte tijd; het zijn slechts enkele voorbeelden waar de partijen voor staan. Samenwerken biedt onder andere efficiencyvoordelen. Zo hoeft niet iedere partij zelf het wiel uit te vinden en kunnen partijen gebruik maken van elkaars kennis en capaciteit. Vandaag is de eerste themadag voor alle Zeeuwse betrokken ambtenaren.

Gemeenten en het waterschap werkten al nauw samen aan het beheer van de afvalwaterketen. Geen wonder. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inzameling van het huishoudelijk afvalwater en het rioleringsstelsel binnen hun gemeente. Het waterschap staat vervolgens aan lat om het huishoudelijk afvalwater af te voeren en te zuiveren. In het Stedelijk Waterplan en in de Afvalwaterakkoorden leggen gemeenten en het waterschap gemaakte afspraken ook al vast. Maar door veranderende wetgeving en verschillende uitdagingen, zullen gemeenten en waterschappen in Nederland in de toekomst nog intensiever gaan samenwerken. De Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben vorig jaar een akkoord gesloten om dit nader uit te werken. Aan het einde van 2011 moeten alle waterschappen en gemeenten in Nederland een structureel samenwerkingsverband hebben gerealiseerd.

Op de goede
weg

In Zeeland zijn de waterpartijen op de goede weg. Binnen het samenwerkingsverband pakken zij voortvarend verschillende vraagstukken integraal aan. Dit gebeurt in vijf themagroepen:

Door bezuinigingen en veranderende regelgeving zijn gemeenten en waterschappen gedwongen om intensiever samen te gaan werken binnen de afvalwaterketen. Binnen de themagroep `Doelmatig werken binnen de afvalwaterketen' wordt onderzocht welke besparingen en kwaliteitsverbeteringen in de afvalwaterketen mogelijk zijn. Te denken valt bijvoorbeeld aan het gezamenlijk beheer van gegevens en het meten aan de rioolstelsels.

Door de klimaatverandering valt er regelmatig meer regen in een kortere tijd. Het rioleringsstelsel in Nederland is hier niet op berekend. In combinatie met een toename van het aantal vierkante meter asfalt in bebouwd gebied, betekent dit dat het regenwater niet weg kan en blijft staan in de straten. Binnen de themagroep wateroverlast bekijken de waterpartijen samen hoe dit probleem aangepakt kan worden.

Steeds meer mensen gebruiken medicijnen. Via de urine verdwijnen medicijnresten in het afvalwater. Onderzoekers hebben onder andere aangetoond dat hormoonbevattende medicijnenresten invloed hebben op het ecologische systeem. Vissen kunnen hierdoor bijvoorbeeld van geslacht veranderen. Hoe hier mee omgegaan kan worden, wordt besproken binnen de themagroep `Medicijnresten en Hormoonverstorende stoffen'.

In het bebouwd gebied wordt het regenwater steeds vaker rechtstreeks afgevoerd naar het oppervlaktewater. Via bijvoorbeeld autobanden en dakgoten spoelen er met het regenwater kleine concentraties zware metalen mee. Binnen de themagroep `Emissies zware metalen' wordt gekeken wat de risico's zijn en welke oplossingen geboden kunnen worden.

Hetzelfde geldt voor de themagroep `Bestrijdingsmiddelen'. Om onkruid te bestrijden worden vaak chemische middelen gebruikt. Ook deze middelen kunnen via het regenwater een bron van vervuiling zijn.

Organisatie

In de themagroepen werken verschillende ambtenaren van de deelnemende organisaties en experts samen. Ook de bestuurders van de deelnemende organisaties zijn betrokken en komen twee maal per jaar samen. De regiegroep, bestaande uit ambtenaren en bestuurders, coördineert het werk van de themagroepen en zorgt ervoor dat de resultaten beschikbaar zijn voor de uitvoerende diensten van de gemeenten en het waterschap. In totaal zijn er zo'n 40
- 50 ambtenaren direct betrokken bij de samenwerking.

Voorlopers

In Zeeuws-Vlaanderen werkten de gemeenten en het waterschap al samen binnen het project `Vakmanschap verbindt'. Aan de Noordzijde van de Westerschelde hadden de gemeenten, het waterschap en de provincie elkaar gevonden in het samenwerkingsverband `Samenscholing in de afvalwaterketen'. De opgedane kennis komt nu samen en wordt verder uitgewerkt in `Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland'. Naar verwachting voldoet de samenwerking in Zeeland eind 2011 aan de mijlpalen die door het Rijk vastgesteld zijn.

Middelburg, 26 januari 2011