Nieuw-Vlaamse Alliantie



Leger blijft zitten met nutteloze 90mm-pantservoertuigen

klok 26 januari 2011

Minister De Crem is nog niet van plan de controversiële 90mm-pantservoertuigen te verkopen. Eerder had hij gezegd dat wél te zullen doen. "De minister raakt deze controversiële voertuigen aan de straatstenen niet kwijt en de opzegvergoeding is gewoon te groot om de resterende stuks te annuleren. Dat is de reden waarom De Crem nu zijn staart intrekt", zegt Karolien Grosemans, Kamerlid van de N-VA, die De Crem vanmorgen ondervroeg in de commissie Defensie. "We blijven dus zitten met die nutteloze pantsers die destijds door Flahaut werden aangekocht en die ook in het buitenland veel kritiek hebben gekregen."

"Pieter De Crem koopt enkel nuttig materiaal. Ik ga ze verkopen." Dat zei de minister zelf nog op de persconferentie over het defilé voor de nationale feestdag vorig jaar. De voertuigen zijn destijds aangekocht door PS-minister Flahaut van Defensie en zijn erg controversieel omdat er in NAVO-verband nauwelijks mee wordt gewerkt: ze zijn enkel populair in het Midden-Oosten. Op de vraag van Karolien Grosemans vandaag of de voertuigen nu verkocht gingen worden, antwoordde De Crem: "Als je zelf een koper vindt voor dit uitstekend wapentuig, laat het me weten."

Erg omstreden pantsers De pantservoertuigen vervangen de oude Leopard-tanks en worden gebruikt voor de training van eenheden die naar het buitenland worden gezonden. Ze hebben een kleiner kaliber dan hun voorganger en dat heeft nadelen. Zo is het geschut minder performant om zware bepantsering te doorboren. De munitie moet dus ook nieuw worden aangekocht. De pantsers worden niet gebruikt voor zware vuursteun. Daardoor wordt België nog meer afhankelijk van zijn internationale partners voor de inzet van zijn troepen in het buitenland.

Annulatieprijs ligt te hoog De aankoopprijs van de zogenaamde AIV DF 90 bedraagt ongeveer 4 miljoen euro per tank. Om de vaste bestellingen te annuleren, moet België een forfaitair bedrag betalen dat bijna zo hoog ligt als de aankoopprijs. Negen van de 18 pantsers zijn al geleverd. Ze staan ondermeer in Leopoldsburg. "Het feit dat de annulering zo duur is, maakt dat De Crem de resterende negen voertuigen, die tegen eind 2012 moeten geleverd worden, zal laten leveren en dat we met materieel blijven zitten dat niet toereikend is in ons land en in NAVO-verband", zegt Grosemans. Auteur(s): Karolien Grosemans, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be