Gemeente Breda

Breda plaatst opnieuw objecten op gemeentelijke monumentenlijst Deze week is besloten om opnieuw een aantal objecten in Breda op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Het gaat met name om monumenten in de wijken Ginneken, Ruitersbos, Sportpark, Zandberg en Boeimeer.

Cultuurwethouder Wilbert Willems: "Erfgoed is een van de twee speerpunten van ons cultuurbeleid. Zoals al eerder aangekondigd zijn we bezig met een inhaalslag om gemeentelijke monumenten aan te wijzen. We zijn vorig jaar daarmee begonnen en willen dit voorjaar tot een afronding komen."

Enkele jaren geleden heeft in Breda een inventarisatie plaatsgevonden van objecten die mogelijk in aanmerking komen voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Een deel daarvan is inmiddels als gemeentelijk monument aangewezen en ook als zodanig geregistreerd. De laatste keer gebeurde dit nog vorige maand.
Sinds 2009 zijn alle objecten opnieuw onderzocht en is de formele aanwijsprocedure in gang gezet.
In deze procedure is de commissie Ruimtelijke Kwaliteit om advies gevraagd en kregen eigenaren de kans hun mening te geven. Op basis van het advies en de mening van de eigenaren heeft het college een besluit genomen over plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst.

De panden/objecten waarvoor nu een positief besluit is genomen zijn:


- Baronielaan 203, 205 en 209: Aan het zuidelijke deel van de Baronielaan staan woonhuizen, die gebouwd zijn naar een ontwerp van ir. J. Reyn uit 1928. De panden maken deel uit van een straatwand met herenhuizen, voornamelijk daterend van omstreeks de eeuwwisseling. De panden zijn uitgevoerd in een zakelijke stijl, met elementen van de late Amsterdamse School.


- Regentesselaan 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 en 22: deze acht woonhuizen werden in 1926 door de B. van Wijk, tekenaar-architect bij het aannemersbedrijf Verlegh in Breda, in een contemporaine bouwtrant ontworpen. Van Wijk liet zich inspireren door de vormgeving van middenstandswoningen in Antwerpen en omgeving (Brasschaat).


- Galderseweg 69: een voormalige tuinmanswoning die in 1908 werd gebouwd in Opper-Silezië. Het huis werd daar gedemonteerd en overgebracht naar Ginneken. Daar werd het in 1923 op een nieuw fundament opgebouwd om dienst te doen als tuinmanswoning bij het inmiddels van rijkswege beschermde landhuis De Blauwe Kamer, Galderseweg 65.
De tuinmanswoning is een goed voorbeeld van een houten berghuis zoals dit in Opper-Silezië vanaf de tweede helft van de 19de eeuw werd gebouwd.


- Ginnekenweg 217: een vrijstaande villa met een voortuin die door een smeedijzeren hekwerk is omgeven. Het pand is gebouwd in 1897. De bouwstijl is eclectisch: een mengeling van neorenaissance en neogotiek. In oorsprong had de villa de naam `Villa Leonie', daarna `Villa Eleonore'. Tegenwoordig heet de villa Wiltsangck.


- Wilhelminaboom op hoek Gaffelstraat en Prins Hendrikstraat: De Wilhelminaboom en het hekwerk eromheen werden geplaatst naar aanleiding van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. De boom werd onthuld op 29 september 1923 door Jhr. Mr. Th. Serraris, toenmalig burgemeester van Ginneken.


- Montenspark 5: een villa in cottagestijl, naar een ontwerp van Thom Zwegers uit 1950, ten noorden van het Mastbos in het noordelijk deel van Montenspark.


- Montenspark 14: de villa met garage is een zakelijk expressionistisch ontwerp van de Bredase architect ir H.W. Venker uit 1933, gebouwd op de splitsing van het Montenspark en het Montensbos. Het villapark is vanaf 1922 tot stand gekomen.


- Paul Windhausenweg 38/ Cavaleriestraat 2: de dubbele woning Cavaleriestraat 2/Paul Windhausenweg is, evenals de vrijstaande woning Cavaleriestraat 4, in 1912-1913 als onderdeel van de kazerne Trip van Zoutlandt gebouwd naar een ontwerp van de Genie.


- Zandberglaan 56: De pastorie aan de Zandberglaan is gebouwd naar een ontwerp uit 1924 van J.A. van Dongen, als onderdeel van het kerkelijke complex van de Sacramentsparochie. Zowel de pastorie naast de kerk als de kerk zelf zijn in een sober expressionistische stijl gebouwd.


- Boeimeersingel 14a: De Nutskleuterschool met woning kwam aan de zuidzijde van de Boeimeersingel tot stand naar het zakelijk expressionistische ontwerp van Architectenbureau Korteweg en Verwoerd uit 1934. Het fungeerde in het verleden ook als controlegebouw van het Groene Kruis.


- Julianalaan 1: Het voormalig kantoor (met woning) van de Kamer van Koophandel en Fabrieken kwam naar het ontwerp van Jac. Hurks uit 1936 tot stand op de hoek van de Julianalaan en de Michiel de Ruyterstraat. Het pand is gebouwd in 1937 in de Delftse Schoolstijl. Zowel door de hoekligging als door de ligging aan de Mark heeft het bouwwerk een beeldbepalende waarde.

De komende maanden zullen nog meer besluiten worden genomen over andere objecten die in aanmerking komen voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst.