Gemeente Delfzijl

Startersregeling en inkoopregeling succesvol

Sinds de start in april 2010 van de Starterslening en de Inkoopregeling in de gemeente Delfzijl, zijn er zeven leningen verstrekt en negen bestaande woningen ingekocht.

Dit blijkt uit een tussenevaluatie van het stimuleringspakket âVoorwaarts op de woningmarktâ. Met dit pakket wou het college een impuls geven aan de woningmarkt. Dit is gelukt.

Starterslening
Deze lening maakt het voor starters mogelijk om een huis te kopen dat net buiten hun budget valt. De leningen die tot nu toe zijn verstrekt, zijn toegekend aan starters die een bestaande woning kopen. Het gaat om één woning in Spijk, één in Krewerd en vijf in Delfzijl. Deze starters zijn huurders of mensen die nog thuis wonen. Twee huishoudens komen van buiten de gemeente.
Er is veel vraag naar de starterslening. Meer dan de helft van het budget â ruim twee ton voor twee jaar â is al verstrekt. Mocht deze vraag zich doorzetten, dan is het budget in het voorjaar van 2011 opgebruikt. De gemeente moet dan aanvragen afwijzen.

Inkoopregeling
Met deze regeling koopt bouwbedrijf Kooi binnen de gemeente bestaande woningen van particulieren die een nieuwbouwwoning kopen. Sinds april 2010 heeft bouwbedrijf Kooi negen bestaande woningen ingekocht. De âverkopersâ gaan wonen in het nieuwbouwproject aan de Slik en Priel in Delfzijl. Het bouwbedrijf wil graag aan de Balg een nieuw project starten voor acht woningen met dezelfde regeling. De plannen zijn in voorbereiding.

De conclusie van de tussenevaluatie is dat de maatregelen uit het stimuleringspakket de doorstroom op de woningmarkt bevorderen. Er is nog steeds veel vraag naar de starterslening en de inkoopregeling. De termijn voor de inkoopregeling wordt met half jaar verlengd, van 31 december 2010 naar 1 juli 2011.