Gemeente Doetinchem

Gemeente biedt zestig vrijwillige inburgeraars een kans

Persbericht, 26 januari 2011

In 2011 biedt de gemeente zestig Doetinchemmers de kans om vrijwillig in te burgeren. Met de inburgering vergroten inwoners hun kansen om mee te doen aan de samenleving. Voor het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem is dit een belangrijk speerpunt.

Bij de vrijwillige inburgering richt de gemeente Doetinchem zich op twee groepen in het bijzonder. Naast de `verplichte inburgeraars' zijn dit gezinnen met kinderen en werkzoekenden die door onvoldoende kennis van de Nederlandse taal en van de Nederlandse samenleving, moeite hebben om deel te nemen aan de samenleving. Zij krijgen veelal te maken met het niet kunnen meedoen aan activiteiten op de school van hun kinderen, zij voelen zich vaker buitengesloten in de samenleving en vinden lastiger een baan. Dankzij inburgering wordt het voor deelnemers makkelijker om contact te leggen, zijn zij beter in staat om hun kinderen te helpen bij bijvoorbeeld het huiswerk en hebben zij meer mogelijkheden om zelf een opleiding te volgen of om (beter) werk te vinden.

Budget

Met Prinsjesdag 2010 is bekend gemaakt dat de budgetten voor inburgering in de periode 2011-2014 worden afgebouwd. Het idee hierachter is dat het einde van het aantal mensen dat een inburgeringstraject moet doorlopen in zicht is. Daarnaast worden nieuwkomers nu zelf verantwoordelijk gehouden voor hun inburgering. Het beschikbare budget voor 2011 is toereikend voor de start van ongeveer honderd inburgeringstrajecten. Uit ervaring blijkt dat zich jaarlijks zo'n veertig inburgeringsplichtigen nieuw zullen vestigen in de gemeente. Zodoende kan de gemeente Doetinchem in 2011 zestig mensen het aanbod doen om vrijwillig in te burgeren.

Inburgeringstraject

De inhoud van het inburgeringstraject wordt zoveel mogelijk afgestemd op de inburgeraar en wordt zowel overdag als 's avonds aangeboden door Het Graafschap College. Deelname aan een inburgeringstraject is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De gemeente betaalt de voorziening en gaat een overeenkomst aan met de vrijwillige inburgeraar. Er worden afspraken gemaakt over het aanbod, de rechten en de plichten van de inburgeraar.

Eigen bijdrage

De vrijwillige inburgeraar betaalt een eigen bijdrage van EUR 270,-. Hij heeft echter de mogelijkheid om dit bedrag weer `terug te verdienen'. Net als bij de verplichte inburgering wordt de eigen bijdrage als bonus teruggestort als het inburgeringsexamen met goed gevolg wordt afgelegd.

Aanmelden

Belangstellenden voor de vrijwillige inburgering kunnen contact opnemen met dhr. Lahdo van de afdeling werk en inkomen van de gemeente, telefoonnummer (0314) 399 641.

Persberichten