Provincie Flevoland Glastuinbouw

Agropark Noordoostpolder blijkt kansrijk initiatief

Publicatiedatum: 26 januari 2011

Energieproductie uit biomassa is financieel interessant als de warmte naar de tuinbouw afgezet kan worden. Het plan wordt sterker als het organische restmateriaal geschikt wordt gemaakt voor bodemverbetering, bijvoorbeeld door GFT-afval te gaan vergisten. Dat blijkt uit een verkenning naar de mogelijkheden om in de Noordoostpolder een zogeheten `agropark' te ontwikkelen.

Het gaat om een onderzoek dat door ondernemers en kennisinstellingen is verricht met steun van de provincie, Stichting TransForum Agro&Groen en LTO-Noord. Doel van het agropark is om reststromen uit verschillende sectoren beter te benutten. In de verkenning is speciaal onderzocht of door regionale samenwerking kringlopen van reststromen kunnen worden gevormd die goed zijn voor milieu en portemonnee.

'Mes snijdt aan twee kanten'

Enkele ondernemers uit het glastuinbouwgebied Ens werken dit plan verder uit en zijn in gesprek met partijen om dit concept samen te realiseren. Landbouwgedeputeerde Andries Greiner is enthousiast over dit concept. "Het mes snijdt aan twee kanten en toont de
innovatiekracht van de agrarische ondernemers uit de Noordoostpolder".

Innovatiesubsidie

Een deelnemer heeft het idee ontwikkeld om een drooginstallatie te bouwen voor de benutting van de restwarmte van een bestaande mestvergister. Met deze installatie wordt mest gedroogd, die gedeeltelijk is te gebruiken als strooisel in de stal. De rest kan worden verkocht als een hoogwaardige droge meststof. Daarnaast kan de installatie op het bedrijf ook veevoer drogen, bijvoorbeeld luzerne of gras. Dit scheelt in transport. Dit idee wordt vanaf dit jaar verder uitgewerkt dankzij een innovatiesubsidie van het ministerie van EL&I.

Samenwerking

Uit de verkenning blijkt ook dat ondernemers gericht willen samenwerken aan de verbetering van de bodem. Uit eerder onderzoek bleek dat de toevoeging van compost aan de bodem een duidelijk opbrengstverhogend effect had. Twaalf ondernemers (akkerbouw, uitgangsmateriaal, bloembollen en melkveehouderij) rond Ens die gebruik maken van elkaars grond, zijn hiermee enthousiast aan de slag gegaan. Op bedrijfsniveau zijn diverse experimenten uitgevoerd, waarbij de toediening van compost de kosten van gewasbescherming, kunstmest en beregening aantoonbaar verlaagde. Ook zijn ideeën ontwikkeld voor meer samenwerking in de distributie van agrarische producten uit de Noordoostpolder. Onderzocht is of de ontwikkeling van een logistiek centrum kansrijk is. Er is zeker belangstelling voor, maar het idee vraagt nog wel verdere uitwerking.

Nieuwe inzichten

De afgeronde verkenning heeft voor de deelnemende ondernemers belangrijke nieuwe inzichten opgeleverd. Samen met het
Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van Wageningen UR willen de betrokken ondernemers graag vervolg geven aan de deelprojecten. Voor twee deelprojecten is een subsidie aangevraagd bij het ministerie van EL&I, waarvan er al één is toegewezen.