Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2011-01-25

26 januari 2011

Duurzaam, sociaal en lokaal aanbesteden
Purmerend wil haar inkoop- en aanbestedingsbeleid versoepelen. Hiermee kan de gemeente de volgende stap naar een professionele inkooporganisatie maken. Het college besluit daarom het drempelbedrag voor aanbestedingen te verhogen. Er ontstaat daardoor meer ruimte om onderhands aan te besteden en hiervoor vaker lokale ondernemers uit te nodigen. Ook het versnellen van het aanbestedingsproces van 70 naar 35 dagen en het bundelen van aanbestedingen maakt onderdeel uit van de voorstellen.
Speerpunt in het beleid is onder meer het stimuleren van lokaal aanbesteden. Bij gelijke geschiktheid vormen ondernemers in Waterland een extra interessante partij om aan te gunnen. Zij dragen namelijk op verschillende manieren bij aan de lokale economie en het maatschappelijke leven in Purmerend. Daarnaast wil de gemeente voor een aantal aanbestedingen sociaal rendement toepassen bij inkoop in Purmerend. 5% van de som moet dan worden besteed aan de inzet van bijvoorbeeld werkzoekenden of aan leerwerkstages. Ook duurzaamheid staat hoog op de agenda van de gemeente. Purmerend volgt hierbij de ambitie van de VNG om in 2015 100% duurzaam te gaan aanbesteden.

Eigen bijdrage maatschappelijke opvang
Op dit moment werkt het Rijk aan een wijziging in de Wet maatschappelijke ondersteuning die het wettelijk regelt een eigen bijdrage te vragen voor ondersteuning van maatschappelijke opvang, waaronder ook vrouwenopvang. Nu betalen cliënten al een eigen bijdrage maar die is niet gebaseerd op een wettelijke grondslag. De wetswijziging zou per 1 januari 2011 in gaan, maar is uitgesteld. Het college heeft echter -anticiperend op wat er komen gaat - een verordening op laten stellen waarin deze wetswijziging voor de Purmerendse situatie vorm krijgt. In de verordening zijn drie zaken geregeld; de hoogte van de eigen bijdrage, wie de verordening uitvoert en waar de eigen bijdrage wordt geïnd. Het voorstel is voorzien van een advies van de Wmo Cliëntenraad. Het college legt de verordening aan de gemeenteraad ter vaststelling voor, maar de verordening kan pas in werking treden op het moment dat het Rijk de wetswijziging doorvoert.

Woonzorgcomplex Heel Europa
De gemeente Purmerend is van plan om in Weidevenne een woon-zorgcomplex bouwen. Het gebouw aan de Genuahaven is bedoeld voor allerlei mensen; jong en oud, met of zonder een speciale zorgbehoefte. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de afgelopen periode twee alternatieven voor bouwplannen (van Wooncompagnie en van bewonerscollectief Stadshoven) tegen het licht gehouden. Bij de beoordeling daarvan is onder andere een externe, onafhankelijke adviseur ingezet. De mogelijke effecten voor omwonenden en goede huisvesting van de zorgfunctie waren belangrijke peilers in het onderzoek. Het college biedt het onderzoek en de resultaten daarvan aan de gemeenteraad aan en vraagt hen een standpunt in te nemen. Op de website van de gemeente Purmerend kunt u meer informatie vinden over woon-zorgcomplex 'Heel Europa'.