Diergaarde Blijdorp


---

Europese primeur voor Blijdorp:
koeneusroggetje geboren
25-01-2011

In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp is een koeneusrog geboren. Voor zover bekend is dit de eerste succesvolle kweek van koeneusroggen in Europa. In de Verenigde Staten zijn een paar gevallen bekend, maar een deel daarvan betreft vrouwtjes die zwanger uit zee zijn gevangen....

Het rogje, waarschijnlijk een vrouwtje en in de wandelgangen Bertha genoemd, is geboren op 10 november 2010, maar nu pas voor het publiek te zien. Het kwetsbare diertje is 2 dagen na de geboorte namelijk uit voorzorg uit het grote bassin gevangen en geplaatst in een kleinere ronde bak achter de schermen. Zo kon het gecontroleerd en in alle rust worden begeleid. In het begin wilde het roggetje niet eten, maar na ruim 2 weken ging het toch zelfstandig voedsel innemen (steurgarnaal, stukjes mesheft en sprot). Nog een maand later nam het voedsel uit de hand aan. Dit laatste is belangrijk omdat de roggen in het Oceanium uit de hand gevoerd worden, om te voorkomen dat andere vissen het voedsel wegpakken. Koeneusroggen zijn namelijk trage en grote eters!

Het jonge roggetje is deze week weer teruggezet tussen de volwassen roggen, waar het nu nog een beetje bang van is. Het eet alleen nog voedsel van de bodem van het bassin, maar zal snel net als haar soortgenoten uit de hand gaan eten.
In de natuur leven koeneusroggen hoofdzakelijk van tweekleppige schelpdieren, die ze uit het zand halen. In Blijdorp krijgen ze daarom grote hoeveelheden mesheften, of zwaardscheden, te eten. De typische langwerpige schelpen kennen de meeste mensen wel van het strand als scheermessen.

Koeneusroggen zijn levendbarend: zowel de bevruchting als de ontwikkeling van het jong vindt inwendig plaats. Na een draagtijd van ongeveer zeven maanden wordt er meestal één jong geboren. Bij de geboorte weegt zon jong ongeveer 700 gram, met een spanwijdte van 33 cm. Volwassen koeneusroggen kunnen een spanwijdte bereiken van 70 cm en circa 10 kg wegen. Na de geboorte is het roggetje meteen op zichzelf aangewezen.

Deze roggen onderscheiden zich van de meeste andere roggensoorten, doordat ze heel vaak vrij door het water zwemmen. Met hun grote vleugelachtige vinnen lijken ze dan onder water te vliegen. Ook de andere roggensoorten in Blijdorp, Amerikaanse pijlstaartroggen en stekelroggen, hebben zich al met succes voortgeplant. Koeneusroggen leven in grote delen van de Atlantische oceaan, zowel aan de oostelijke (Mauritanië, Senegal, Guinea) als de westelijke (Florida tot Brazilië) kusten. De soort is nog niet bedreigd, maar de aantallen nemen wel sterk af.
Op het Blijdorp youtubekanaal is een filmpje waarop is te zien hoe het rogje uit de hand wordt gevoerd in het kleine bassin achter de schermen via http://tinyurl.com/roggetje