Gemeente Rotterdam



25 januari 2011 | Advies: vul uw eigen beheerorg. in (raad voor het Centrum) | nieuwsbericht

Samenwerkingsovereenkomst Mantelzorgovereenkomst een feit
Op maandag 24 januari 2011 is door veertien organisaties, waaronder de deelgemeente Hoogvliet, de Samenwerkingsovereenkomst Mantelzorgondersteuning ondertekend. Dit gebeurde tijdens de eerste vergadering van de Mantelzorgkring Hoogvliet van dit jaar. De basis voor de Samenwerkings-overeenkomst is gelegen in de Servicezone Hoogvliet en de ontwikkelingen daarbinnen. De overeenkomst is een belangrijke stap op weg naar optimale ondersteuning van Hoogvlietse mantelzorgers.

In de MantelzorgKring Hoogvliet zijn, naast de deelgemeente, in Hoogvliet werkzame organisaties vertegenwoordigd op het terrein van de langdurende ouderenzorg, de thuiszorg, het welzijns- en vrijwilligerswerk, GGZ-instellingen en organisaties die zich richten op mensen met een beperking. VraagWijzer en de consulent mantelzorg hebben in de samenwerking een belangrijke rol als schakelpunt waar het gaat om mantelzorgers en informatie, advies, ondersteuning en toeleiding.

Ingeborg Hoogveld, portefeuillehouder Welzijn van de deelgemeente Hoogvliet, gaf voorafgaand aan de tekenceremonie in haar toespraakje aan de samenwerking zoals die er nu is een mooi resultaat te vinden. De afspraken die in de overeenkomst op papier staan zijn volgens haar een goede afspiegeling van datgene waar in de komende periode aan gewerkt gaat worden.

In de overeenkomst geven partijen onder andere aan dat zij met elkaar de Hoogvlietse mantelzorgers dié aandacht en ondersteuning willen geven die zij nodig hebben. Vermeld staat verder welke mantelzorgondersteuning hen voor ogen staat en wat ze daarbij willen bereiken, hoe zij de komende twee jaar met elkaar in de MantelzorgKring willen samenwerken en wat zij in de eigen organisaties gaan doen. Dat laatste werd gevisualiseerd door het tegeltje - dat elke deelnemer na tekening van de Overeenkomst overhandigd kreeg - met de tekst: "Wij gaan concreet werken aan de mantelzorgvriendelijkheid van onze organisaties". Met een ferme handdruk en een bijpassende wens voor succes gaven de leden de overeenkomst ter tekening aan elkaar door. De overeenkomst werd vervolgens bekrachtigd door de portefeuillehouder die als laatste tekende.

De deelnemers aan de MantelzorKring gaan zich in 2011 bezig houden met de volgende onderwerpen: promoten aanbod mantelzorgondersteuning, het nader onderzoek van de vragen en behoeften van mantelzorgers in Hoogvliet en preventieve activiteiten om waar mogelijk zwaar- en overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Als een van de eerste dingen is een enquête onder mantelzorgers van cliënten bij de deelnemende organisaties gepland.

Meer informatie:
VraagWijzer Hoogvliet, tel. 010 - 4726642