Rijksvoorlichtingsdienst
Persbericht Commissie-Samson
PERSBERICHT
Onderzoek seksueel misbruik kinderen in volle gang
350 meldingen over veelal zeer ernstig en langdurig misbruik bij Commissie-Samson
DEN HAAG, 26 januari 2011 - De commissie-Samson onderzoekt sinds medio vorig jaar seksueel misbruik van minderjarigen die van overheidswege sinds 1945 in de jeugdzorg zijn geplaatst. Tot nu toe heeft de commissie zo'n 350 meldingen ontvangen van seksueel misbruik van kinderen. De eerste indruk van de commissie is dat het veelal gaat om zeer ernstige vormen van seksueel misbruik, dat bovendien in de meeste gevallen langdurig is.
Het onderzoek van de commissie-Samson vindt plaats in opdracht van de ministeries van Veiligheid & Justitie en VWS. Het onderzoek is bedoeld om antwoord te krijgen op vragen naar aard, omvang en locatie van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen. Vooral het antwoord op de vraag naar hoe het misbruik heeft kunnen plaatsvinden is van belang om een goed beeld te schetsen en bruikbare aanbevelingen te doen. De commissie doet tussentijds verslag van haar bevindingen in het tweede openbare bericht dat vandaag aan de opdrachtgevers wordt aangeboden. Het is de bedoeling dat voor de zomer van 2012 het eindrapport verschijnt.
Meldpunt
De commissie heeft tot nu toe zo'n 350 meldingen ontvangen, de meeste via het speciale telefoonnummer 070 376 58 72 van het meldpunt seksueel misbruik. Meldingen zijn ook per brief of e-mail bij de commissie binnengekomen. Op de website www.commissiesamson.nl staat hoe misbruik kan worden gemeld. De meldingen vormen een essentieel onderdeel van het onderzoek.
Ernstig & langdurig seksueel misbruik
Door de (vaak) rechtstreekse contacten met personen die seksueel misbruik melden, heeft de commissie een eerste indruk gekregen van het probleem. Het wordt duidelijk dat het veelal gaat om zeer ernstige vormen van seksueel misbruik, dat bovendien in de meeste gevallen langdurig is. De commissie ziet ook dat er veel relatief actuele zaken worden gemeld, zaken dus die strafrechtelijk nog niet zijn verjaard.
De commissie heeft inmiddels 36 actuele en andere niet-verjaarde zaken overgedragen aan het Openbaar Ministerie, dat onderzoek zal doen en zal beslissen over het al dan niet vervolgen van de pleger(s).
Adequate hulpverlening in het verlengde van de meldingen is van groot belang. De commissie verwijst mensen die bellen over iets wat hen als kind is overkomen en in het telefoongesprek aangeven daar behoefte aan te hebben door naar Slachtofferhulp Nederland. Dat is in veel gevallen gebeurd. Het blijkt dat 14 mensen gebruik maken of hebben gemaakt van het hulpaanbod. Gaat het om (ouders die bellen over hun) kinderen dan worden ze doorverwezen naar de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling, die zo nodig de juiste hulp op gang brengen voor het kind.
Deelonderzoeken
Volgende maand starten diverse wetenschappelijke deelonderzoeken die licht moeten werpen op de vraagstellingen van de commissie. De commissie onderscheidt zes deelonderzoeken. Op basis van het onderzoeksplan zijn offertes aangevraagd en ontvangen. Na beoordeling kan de commissie (binnenkort) overgaan tot het geven van de opdrachten. De meldingen bij het meldpunt zijn belangrijk ondersteunend materiaal bij het onderzoek van de commissie.
Commissie spreekt met melders
Naast het laten uitvoeren van onderzoek gaat de commissie dit jaar ook praktisch aan de slag. Zeer veel mensen die het meldpunt hebben gebeld, hebben verteld dat ze bereid zijn in persoonlijke gesprekken met de commissie aanvullende informatie te geven. Die gelegenheid wordt geboden omdat het een dieper inzicht geeft in de omstandigheden waarin het misbruik kon plaatsvinden en tevens bruikbare informatie kan opleveren voor de deelonderzoeken.
Rondetafelgesprekken met jeugdzorg
Op basis van het werk dat de commissie het afgelopen halfjaar heeft gedaan, gaan bovendien gestructureerde gesprekken gevoerd worden met de instanties binnen de jeugdzorg. Dat gebeurt in de vorm van rondetafelgesprekken waarin de commissie vragen aan de orde stelt en patronen in de huidige werkwijze worden bediscussieerd. Deze interactie met het veld wil de commissie niet uitstellen tot het eindrapport is gepresenteerd.
Oproep
De meldingen zijn een essentieel onderdeel van het werk van de commissie. Vandaar dat commissievoorzitter Rieke Samson iedereen oproept melding te doen van seksueel misbruik van minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in jeugdinstellingen en pleeggezinnen zijn geplaatst. Slachtoffers of familieleden, maar ook professionals in de zorg en de plegers van het misbruik. In het bijzonder roept zij mensen met een allochtone achtergrond op hun verhaal aan de commissie te vertellen.
-0-0-0-
Noot voor redacties (