KRO

KRO's Goudmijn: Bijzondere ontdekking van prehistorische reuzenooievaar

Uitzenddatum: 26/01/2011

Een schat aan waargebeurde verhalen

In KRO's Goudmijn is woensdag (18.25 uur, Ned.2) het verhaal te zien van Hanneke Meijer (30). Als jong meisje was Hanneke al gefascineerd door natuur, beestjes en dinosauriërs maar als paleontoloog heeft ze nu een prehistorische reuzenooievaar van wel bijna twee meter groot ontdekt. Hanneke werd in 2006 als kenner van fossiele vogels gevraagd om in Jakarta duizenden vogelbotten te bestuderen. Daar heeft ze botten gevonden in een grot op het Indonesische eiland Flores. Meijer mocht uiteindelijk een zak botten meenemen naar Leiden om ze te vergelijken met beenderen uit de collectie van Naturalis. Hannekes botten waren duidelijk groter en wijzen dus op een enorme vleesetende ooievaar. De bijzondere vondst is nu gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Ook in deze aflevering het verhaal van de reisverslaafde Peter Korrel (60) die vroeger nooit wou reizen want hij zat liever met zijn neus in de studieboeken. Tot hij verliefd werd op een reislustige vrouw en haar zwart-op-wit op een bierviltje beloofde met haar op wereldreis te gaan. Inmiddels heeft Peter 195 landen bereisd, is de reislust van zijn vrouw bekoeld en reist hij nu alleen de wereld rond. Maar altijd keert hij terug naar zijn geliefde Amsterdam waar hij een andere verslaving beleeft. Peter heeft namelijk naast reizen een enorme honger naar kennis die hij stilt door mee te doen aan allerlei quizzen. Avond aan avond doet hij mee aan barquizzen. Zo werd hij twee keer `Nederlands Kampioen Quizzen' en won hij 116.000 euro met de quiz `Eén tegen 100'.

Tot slot een verhaal over koken zonder neus. Het bijzondere verhaal van Joke Boon, een vrouw zonder reukvermogen die een kookboek heeft geschreven. Joke kan sinds haar vierde jaar niet ruiken en dus ook veel minder proeven. Maar omdat eten in haar familie altijd erg belangrijk was, heeft ze een eigen methode ontwikkeld met sterke prikkelende smaken en allerlei structuren. Testpanel zijn haar kinderen en katten. Joke: "Ik heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat het vreemd is om een kookboek te maken als je zelf niet kunt ruiken".

KRO's Goudmijn brengt bijzondere verhalen van gewone mensen op tv, radio en internet. Stefan Stasse brengt met zijn prachtige vertelstem elke zondagavond op Radio 2 kleine en grote verhalen, die tot de verbeelding van de luisteraar spreken. Op tv duikt Karin de Groot in inspirerende verhalen, en gaat op zoek naar de mensen achter deze kronieken.

KRO's Goudmijn, woensdag 26 januari om 18.25 uur op Nederland 2 en elke zondag om 18.00 uur op Radio 2.