Veilig Verkeer Nederland

Kinderen bewegen meer in verkeersveilige wijken

dinsdag, 25 januari 2011

Verkeersveilige wijken zorgen ervoor
dat kinderen meer bewegen. Dat concludeert TNO Gezond leven naar aanleiding van het onderzoeksrapport `Beweegvriendelijke stadswijken voor kinderen'. Ook VVN benadrukt het belang van veilige wijken voor de gezondheid van kinderen. De aandacht voor de combinatie gezondheid en verkeersveiligheid komt voort uit de jarenlange samenwerking tussen TNO en VVN in het project Childstreet.

Van stoep tot speeltuin

In het kader van de ontwikkeling van gezonde wijken, onderzocht TNO in tien stadswijken hoe het beweeggedrag van kinderen in de basisschoolleeftijd samenhangt met de inrichting van de wijk. Met gebruik van GPS en versnellingsmeters werd bij honderd kinderen gemeten op welke locaties zij bewegen.

Kinderen brengen bijna twee uur per dag buiten door, waarvan de helft van de tijd gespeeld wordt op pleinen en stoepen. In een echte speeltuin wordt minder tijd doorgebracht, maar kinderen bewegen er wel weer intensiever. Tussen de voordeur en de schoolbanken is volgens projectleider Sanne de Vries nog veel winst te behalen. Bijvoorbeeld door op (school)pleinen en in speeltuinen activiteiten te organiseren of door elementen te plaatsen die uitdagen tot beweging.

Toegankelijkheid

In wijken waar in 2008 minder kruispunten waren en waar minder hard rijdende auto's of motoren rondreden dan in 2004, speelden kinderen meer buiten. Ook de afstand tot school en speelplek is voor kinderen van belang. Bij een afstand tot 350 meter tussen huis en school liepen of fietsten alle kinderen naar school. Snelheidsbeperkende maatregelen, zoals bijvoorbeeld invoering van eenrichtingsverkeer, verkeersdrempels en autoluwe zones rondom scholen, kunnen de veiligheid en toegankelijkheid van openbare ruimte voor de jeugd vergroten.

TNO adviseert stedenbouwkundigen en gemeenteambtenaren dan ook om bij het (her)inrichten van wijken vooral meer aandacht te besteden aan het verlagen van de snelheid van auto's in de bebouwde kom en aan het realiseren van veilige wandel- en fietsroutes naar scholen, sport- en speelplekken.