Ingezonden persbericht
25 januari 2011
Oogproblemen: blinde vlek in verpleeghuis
Verpleeghuizen in Nederland zijn niet goed op de hoogte van de oogaandoeningen van hun bewoners. De helft van de visuele klachten wordt niet in een dossier geregistreerd, waardoor de kwaliteit van oogzorg voor deze bewoners onvoldoende is. Dit concludeert drs. Marianne Sinoo, onderzoeker bij het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht in een onderzoek naar de visuele beperkingen bij ouderen in het verpleeghuis. Door het gebruik van meer licht, contrast en kleur in de woonomgeving kunnen bewoners beter zien en functioneren. De resultaten en adviezen werden donderdag 20 januari tijdens een symposium gepresenteerd aan tachtig zorgprofessionals.
Van de Nederlandse bevolking heeft 5% een visuele beperking, in verpleeghuizen gaat het om een kwart van de bewoners. De meest voorkomende aandoening is cataract (staar). Aandacht voor slechtziendheid is van belang voor verpleeghuisbewoners omdat het de kwaliteit van hun bestaan kan verbeteren. Als de omgeving wordt aangepast door meer licht en meer kleuren en contrasten toe te passen, kan de patiënt beter zien en functioneren. Als zorgverleners de oogproblemen beter signaleren, kan de kwaliteit van de oogzorg verbeteren.
In het onderzoek van Sinoo werden 259 bewoners van vier verpleeghuizen gescreend op oogaandoeningen. Ook werd een analyse van de zorgdossiers en van de woonomgeving gemaakt. Het onderzoek werd uitgevoerd door optometristen van Bartiméus en Hogeschool Utrecht. Uit het onderzoek blijkt dat in de helft van de dossiers geen informatie is te vinden is over het visueel functioneren van de bewoners. Slechtzienden krijgen hierdoor niet de zorg die zij nodig hebben.
Op basis van de uitkomsten is een pakket met voorlichtings- en lesmateriaal ontwikkeld voor verpleeghuizen, zorgprofessionals en familieleden. Marianne Sinoo: 'Het is belangrijk dat zorgprofessionals in verpleeghuizen meer kennis hebben over slechtziendheid bij kwetsbare ouderen. Oudere mensen hebben veel meer licht nodig dan jonge mensen om goed te kunnen zien. Door met contrast en kleuren te werken, bijvoorbeeld door rode placemats en servetten te gebruiken op een witte tafel met witte borden, kunnen mensen veel beter zien. Eenvoudige en goedkope aanpassingen kunnen een groot verschil maken in het dagelijks leven van verpleeghuisbewoners.'
Dit onderzoeksproject is gefinancierd door SIA RAAK.
Het ontwikkelde instructiemateriaal is te bestellen bij Hogeschool Utrecht. Stuur een e-mail naar: mirella.velzen@hu.nl.
Over het Kenniscentrum
Het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht houdt zich bezig met innovaties in de gezondheidszorg die leiden tot een grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen. Het Kenniscentrum ontwikkelt innovatieve oplossingen voor (huidige en toekomstige) problemen in de gezondheidszorg op het gebied van ouderen- en familiezorg, bewegen en gezondheid, logopedie, en zorg en technologie.
Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.
Ingezonden persbericht