Ingezonden persbericht
Persbericht
Den Haag, 25 januari 2011
Vicepremier en minister Verhagen ontvangt 1e exemplaar campusplan in kader Brainport 2020
Limburgs campusplan goed voor duizenden nieuwe kennisbanen
De Nederlandse kenniseconomie krijgt een flinke impuls. Limburg steekt een half miljard euro in de versnelde ontwikkeling van de Chemelot Campus in Sittard-Geleen en de Maastricht Health Campus, waardoor in de komende tien jaar 2100 nieuwe banen voor kenniswerkers ontstaan en vele duizenden extra arbeidsplaatsen aan indirecte werkgelegenheid.
De masterplannen voor de beide campussen zijn vandaag door gouverneur Léon Frissen overhandigd aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Limburg vraagt minister Verhagen om mee te helpen de campussen te ontwikkelen.
Het plan van de Chemelot Campus is tot stand gekomen door een bijzondere publiek-private samenwerking van de Provincie Limburg, DSM, Universiteit Maastricht/Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Sinds maart vorig jaar zijn deze partijen verenigd in een consortium. Door de presentatie van het masterplan wordt de Chemelot Campus nu officieel van de drie partijen gezamenlijk. Deze 'triple helix' samenwerking is in deze vorm uniek in Nederland. Het plan Maastricht Health Campus is het resultaat van het samenwerkingsverband tussen de Provincie Limburg, de gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht/Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en LIOF. Het masterplan behelst een versnelling van de campus als gespecialiseerde valorisatiecampus, waar bedrijvigheid wordt ontwikkeld vanuit medisch, neuro- en gezondheidswetenschappelijk onderzoek. De masterplannen voorzien er in dat de campussen door één organisatie aangestuurd gaan worden.
De ambities zijn groot. Limburg wil de top in de wereld worden op het gebied van onderzoek en nieuwe materialen en een betere gezondheid. Het plan past precies in het kabinetsbeleid om Zuid-Oost Nederland als Brainport op de kaart te zetten. Brainport wordt dan met Seaport (Rotterdam) en Mainport (Amsterdam) dé economische motor van Nederland. De Chemelot Campus is volgens een onderzoek van het Rijk al een campus van nationaal belang en de Maastrichtse campus heeft eveneens die potentie.
Op de Limburgse campussen komt een grote verwevenheid van onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg én bedrijvigheid. Daardoor kunnen studenten, clinici en onderzoekers gemakkelijk hun eigen onderneming starten op de campussen. Of bestaande ondernemers hun ondernemingen laten groeien. Nieuwe vondsten worden op deze manier sneller omgezet in commerciële producten. Andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen (mbo/hbo), maar ook lokale overheden (Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen) en de regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF zijn ook betrokken bij de campusontwikkeling in Zuid-Limburg.
Door de bundeling van kennis wordt een nieuwe economische groeimotor geschapen, die Nederland als kennisland verder gaat profileren. Limburg laat zien dat het door samenwerking mogelijk is grootschalige en langlopende projecten op het gebied van innovatie te ontwikkelen waarvan de effecten zowel de provincie- als de landsgrenzen ruim overschrijden. De consortiumpartijen zullen dit gezamenlijk ter hand nemen en de kosten naar rato dragen.
Om de bestaande en toekomstige bewoners op de campus te huisvesten is er state of the art vastgoed nodig. Het consortium kan beschikken over enerzijds bestaande bouw en anderzijds nieuwbouw, waaronder een Networkplaza en een Accelerator. De Provincie zal in deze vastgoedontwikkeling een nadrukkelijke voortrekkersrol op zich nemen.
De Material en Life Sciences Chemelot Campus in Sittard-Geleen is in de afgelopen periode succesvol gebleken en werkt als een magneet. Sinds de start in 2005 zijn er 43 nieuwe bedrijven gevestigd, goed voor duizend nieuwe banen. Dit zijn bedrijven die graag samenwerken met multinationals als DSM en SABIC, maar ook wereldwijd opererende en inmiddels op de campus gevestigde innovatieve MKB-ondernemingen. De campus ligt op de Chemelot Site, met 800 hectare en 5500 kenniswerkers één van de grootste chemie en materialen complexen in Europa.
Op korte afstand ligt de Maastricht Health Campus, eveneens een economische groeimotor met 7500 medewerkers en een veertigtal bedrijven, waaronder gerenommeerde spelers als Medtronic en Boston Scientific. De Maastricht Health Campus zal in de toekomst een internationaal gerespecteerde, gespecialiseerde valorisatiecampus worden, waar bedrijvigheid wordt ontwikkeld vanuit medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek. De campus wil haar kennis en kunde te gelde maken. Tegelijkertijd wil zij haar bijdragen leveren aan de versterking van de economische structuur en in samenhang daarmee aan de verdere ontwikkeling van de werkgelegenheid in de regio.
Fotobijschrift: Vicepremier Maxime Verhagen ontvangt uit handen van Limburgs Gouverneur Léon Frissen het masterplan voor de Chemelot Campus en de Maastricht Health Campus. Limburg stopt de komende tien jaar een half miljard euro in deze campus binnen het Brainport 2020-gebied. Naar verwachting goed voor enkele duizenden nieuwe kennisbanen.
Ingezonden persbericht