Solar Gard® glasfolie opteert voor meer transparantie met de publicatie van de grootste Environmental Product Declaration (EPD) ooit
Solar Gard energiebesparende glasfolies zijn wereldwijd koolstofnegatief
Solar Gard maakt vandaag haar resultaten van haar ecologische productverklaring (Environmental Product Declaration, EPD) in de Benelux bekend. Die resultaten geven aan dat de architecturale zonnewerende glasfolies van Solar Gard over de hele wereld een positieve netto-impact hebben. Een EPD is een volledige evaluatie van de milieu-impact van een product. Ze wordt uitgevoerd volgens de ISO 14040- en 14025-normen voor levenscyclusanalyses (LCA) en -verslagen en wordt wereldwijd beschouwd als de meest complete manier om de milieuprestaties van een product te bepalen. Door de milieu-impact van meer dan dertig architecturale zonnewerende glasfolies over hun volledige levenscyclus bekend te maken, bevestigt Solar Gard zijn engagement op het gebied van transparantie en geeft het consumenten en de bouwsector de informatie die ze nodig hebben om ecologisch verantwoorde beslissingen te nemen.
“De EPD van Solar Gard is de meest uitgebreide ooit,”1 bevestigt Julien LaFond, voorzitter van Altanova, de organisatie die de EPD-gegevens van Solar Gard controleerde. “Hun gebruiksfase analyseerde het grootste aantal geografische gebieden en gebouwtypes en ze bestudeerden meer producten dan om het even welke andere producent totnogtoe.” De EPD van Solar Gard wordt nu geregistreerd bij twee toonaangevende EPD-registratieorganisaties, The Green Standard, die zich concentreert op producten gemaakt in de VS, en The International EPD® System in Europa.
De architecturale zonnewerende Solar Gard glasfolies helpen gebouwen om tot 30 procent minder energie te verbruiken voor koeling door de kamertemperaturen te stabiliseren en standaard glas de prestaties van zonnewerend glas te geven. Zo helpt Solar Gard de koolstofvoetafdruk van gebouwen te reduceren. “We zijn een pionier op de markt van de achteraf te plaatsen architecturale glasfolies en zijn de eersten om op overtuigende wijze onze milieuverantwoordelijkheid te demonstreren door de claims van onze energiebesparende producten te staven. Wij zijn van mening dat alle producenten die milieuclaims doen over hun producten, zich moeten engageren voor transparantie en deze studie levert het wetenschappelijke bewijs dat de Solar Gard glasfolies een haalbare en legitieme energie-besparende en ecologisch verantwoorde oplossing vormen om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren,” aldus Christophe Fremont, president van Solar Gard. “Het is choquerend om te zien hoeveel ondernemingen hun producten ecologische en energie-besparende eigenschappen toedichten zonder die eigenschappen wetenschappelijk te bewijzen. Beweren dat er geen internationale normen zijn om de milieu-impact van een product te meten, is gewoon een excuus om aan ‘greenwashing’ te blijven doen.”
Klantenvoordelen van de EPD
De EPD is uitgegroeid tot het internationaal meest erkende systeem om de volledige milieu-impact van een product te meten. Ze helpt consumenten om verwarring over milieulabels te elimineren en houdt producenten verantwoordelijk voor hun claims. De EPD van Solar Gard bewijst dat de milieu-impact van de productie van zijn zonnewerende glasfolies (inclusief winning van grondstoffen, productie, distributie in negentig landen over de hele wereld en eindverwerking) wordt gecompenseerd door de positieve impact van de energiebesparende glasfolie eens die geïnstalleerd is.
Businessvoordelen van de EPD
Commerciële gebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-emissies in de atmosfeer en men verwacht dat dit de komende jaren nog gevoelig zal stijgen. De potentiële warmtebesparing maakt deze gebouwen tot een ideale doelgroep voor het aanbrengen van glasfolie. Zonder de juiste gegevens van producenten kan het echter gebeuren dat bouwheren glasfolies en zonnewerende behandelingen plaatsen die claimen energie te besparen maar die in werkelijkheid schadelijk zijn als men de volledige milieu-impact meet. Aankoopmanagers en energiedeskundigen vertrouwen daarom steeds vaker op EPD’s van producten die in gebouwen worden gebruikt om de volledige levenscyclusanalyse voor het gebouw op te stellen.
“Aankopers van bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden geven alsmaar meer de voorkeur aan producten van merken die een gecontroleerd, wetenschappelijk onderbouwd rapport over de milieuprestaties kunnen voorleggen,” aldus Deborah Dunning, president van The Green Standard. “Vooraanstaande aankoopmanagers gebruiken ecologische productverklaringen op basis van de volledige levenscyclus om de verwachtingen van hun diverse stakeholders te vervullen.
Download de volledige Ecologische Productverklaring van Solar Gard en aanverwante materialen op http://www.solargard.be/Energie
Over Solar Gard®
Solar Gard heeft een positieve impact op het leven met producten die beschermen, besparen en vernieuwen. De Solar Gard glasfolies voor gebouwen, auto’s en industriële toepassingen worden geproduceerd door Bekaert Specialty Films, LLC in productieomgeving in Californië die voldoet aan de ISO 14001:2004 en ISO 9001:2008 normen. Solar Gard stelt ecologische verantwoordelijkheid centraal:
het heeft zijn koolstofvoetafdruk gecertificeerd en de titel van ‘Climate Action Leader’ verdiend. De architecturale zonnewerende glasfolies zijn koolstofnegatief en helpen de uitstoot van broeikasgassen
in te perken. De producten van Solar Gard worden in meer dan negentig landen verkocht en geven duizenden ondernemers overal ter wereld werk. Voor meer informatie kunt u terecht op www.solargard.be.
1 Sinds 16 november 2010, volgens de internationale EPD registreerders