AkzoNobel
Gezamenlijk persbericht
AkzoNobel bespaart op gas dankzij stoom van Twence
Dankzij de door Twence uit afval geproduceerde energie is AkzoNobel voor zijn zoutproductie in staat een jaarlijkse energiebesparing te bereiken die gelijk staat aan de gasvoorziening voor verwarming en warm water voor een stad met 80.000 inwoners. Via een ruim twee kilometer lange pijpleiding levert de Afvalenergiecentrale van Twence de energie in de vorm van stoom aan het zoutproductiebedrijf van AkzoNobel in Hengelo. Maxime Verhagen, vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, was samen met Theo Rietkerk, gedeputeerde van de provincie Overijssel naar Hengelo gekomen om de stoomleiding in gebruik te stellen.
Met de bouw van de stoomleiding is een investering gemoeid van ¤ 15 miljoen. Ongeveer tien procent van de benodigde investering werd gesubsidieerd door de Nederlandse regering en de provincie Overijssel.
Door stoom van Twence te gebruiken realiseert het zoutbedrijf een jaarlijkse besparing op aardgasverbruik van 40 miljoen m3 en een verminderde CO2-uitstoot van 72.000 ton per jaar. In zijn toespraak noemde minister Verhagen de stoomleiding een voorbeeld van een "green deal., zoals zijn ministerie in de toekomst vaker hoopt te kunnen sluiten. Daarbij werken bedrijven samen met de lokale overheden en burgers bevolkingsgroepen waarbij de rijksoverheid dan eventueel kan faciliteren. Ook gedeputeerde Rietkerk wees erop dat dit project een mooi voorbeeld is om andere Overijsselse bedrijven te stimuleren ook initiatieven te ondernemen op het terrein van duurzame energie.
"Deze nieuwe pijpleiding is een prachtig voorbeeld van AkzoNobel.s ambities op het gebied van duurzaamheid. De CO2-voetafdruk van onze toch al zeer efficiënte warmte-krachtcentrale zal nog verder verbeteren," aldus Werner Fuhrmann, lid van AkzoNobel.s Executive Committee, bij de officiële ingebruikneming van de leiding.
Twence-directeur Jan Rooijakkers beklemtoonde in zijn toespraak dat de productie van energie uit afval de laatste jaren steeds belangrijker is geworden voor zijn bedrijf. "Doordat deze energie nu ook wordt geleverd in de vorm van water en stoom is het energetisch rendement van de afvalenergiecentrale de laatste jaren verdubbeld en kan nu zelfs de vergelijking aan met een moderne kolencentrale,"stelde hij.
Noot voor de redactie
Twence in het kort
Twence is een afvalverwerkingsbedrijf dat energie en grondstoffen produceert. Het bedrijf verwerkt al het huishoudelijke afval en veel van het bedrijfsafval uit de regio Twente. Het afval wordt veilig en volgens de laatste stand van de techniek gescheiden, geschikt gemaakt voor hergebruik, gecomposteerd, verwerkt in de afvalenergiecentrale of als het niet anders kan - gestort. Ruim 90% van het afval wordt omgezet in grondstoffen, bouwstoffen en elektriciteit.
Dit jaar levert Twence ook energie in de vorm van warmte aan Essent Marssteden ten behoeve van de stadsverwarming in Enschede.
Twence met zijn hoofdvestiging aan de A35 tussen Hengelo en Enschede, is een groeiend bedrijf waar ruim 200 mensen werken. De Twentse gemeenten zijn de grootste aandeelhouder.
AkzoNobel in het kort AkzoNobel is .s werelds grootste verf- en coatingsonderneming en een vooraanstaand producent van specialistische chemicalien. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, we behoren tot de Global Fortune 500 en maken deel uit van de vaste top van de Dow Jones Sustainability Indexes. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 55.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow.s Answers Today¢â".