Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Onderzoeken naar armoede in Feijenoord

Het Verweij Jonker Instituut en de sociaal wetenschappelijke afdeling van Rotterdamse dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn in opdracht van de deelgemeente Feijenoord onderzoeken gestart naar armoede in Feijenoord. De gegevens van deze onderzoeken worden gebruikt voor het opstellen van een breed gedragen deelgemeentelijk armoedebeleid.

In de deelgemeente Feijenoord leven veel gezinnen die niet weten of ze de volgende dag brood op de plank hebben. Vaak gaat het hier om zogenoemde stille armoede. Vooral in de wijken Bloemhof, Hilllesluis, Afrikaanderwijk, Vreewijk en Feijenoord zijn de armoedeproblemen soms schrijnend. Deze wijken behoren tot de armste van Rotterdam. ,,Armoedebestrijding is een van speerpunten in ons bestuursprogramma. Daarom hebben we ondanks de bezuinigen twee ton vrijgemaakt in onze begroting. We willen per wijk en soms per straat weten waardoor die armoede wordt veroorzaakt en hoe we mensen kunnen helpen om op eigen kracht een uitweg te vinden uit die armoede, zegt dagelijks bestuurder Turan Yazir van de deelgemeente Feijenoord.

Het onderzoek van het Verweij Jonker Instituut moet inzicht geven wat er nu al wordt gedaan aan armoedebestrijding in de deelgemeente Feijenoord en welke vormen van hulp en ondersteuning ontbreken. Welke groepen worden niet bereikt en hoe komt dat? Wordt er goed samengewerkt door de instanties en organisaties die al actief zijn in Feijenoord?

Het onderzoek van SoZaWe moet per wijk basisgegevens opleveren over omvang van de doelgroep, de bron van inkomsten van de doelgroep, gezinsopbouw, leeftijd, geslacht. Deze gegevens worden ook vergeleken met andere deelgemeenten en de gemeentelijke cijfers.

Inmiddels is ook de Taskforce Armoedebestrijding Feijenoord van start gegaan. Deze taskforce gaat het dagelijks bestuur adviseren over maatregelen om de armoede te bestrijden. In deze adviesclub zitten deelraadsleden en vertegenwoordigers van organisaties die actief zijn in de Feijenoordse wijken (b.v. corporaties, onderwijs- en welzijnsinstellingen, bedrijven). ,,We willen een gedegen en stevige aanpak van de armoede in onze wijken. Armoede beperkt je kansen op een volwaardige maatschappelijke deelname en daar moeten we breed maatschappelijk tegen strijden, zegt dagelijks bestuurder Turan Yazir.

De informatie uit de twee onderzoeken wordt gebruikt voor een werkconferentie die in maart wordt gehouden. Bij deze werkconferentie zullen alle veldwerkers op het gebied van armoedebestrijding uit de deelgemeente Feijenoord aanschuiven. Aan het einde van de conferentiedag moeten er maatregelen op tafel liggen om gezamenlijk de armoede in Feijenoord te lijf te gaan.