Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vraag naar betere samenwerking met Albanese autoriteiten

klok 25 januari 2011

Vandaag sprak Kamerlid Daphné Dumery als lid van de Belgische delegatie in Straatsburg de Raad van Europa toe. Zij kwam tussenbeide over het rapport van de Zwitserse rapporteur Dick Marty over illegale orgaanhandel in Kosovo.

Dick Marty is een oude rot in dit soort zaken. In zijn rapport beschuldigt hij ondermeer Hashim Thaqi, de aftredende premier van Kosovo en oud-leider van het Kosovaars Bevrijdingsleger. Hij zou in de Kosovo-oorlog aan het eind van de jaren negentig aan het hoofd te hebben gestaan van een criminele beweging die in menselijke organen handelde.

Meer informatieuitwisseling In haar toespraak wees Daphné Dumery er op dat er inderdaad redenen zijn om te geloven dat de aanklachten van een onmenselijke behandeling van gevangenen en illegale organenhandel ten tijde van de Kosovo-oorlog waar zijn. Maar zij deelde ook de bezorgdheid van Marty dat de rechtspraak van het Joegoslaviëtribunaal zich beperkt tot de periode tot juni 1999 en dus het grondgebied van Albanië niet bedekt. Daarom vroeg Dumery de Albanese autoriteiten om betere samenwerking en betere uitwisseling van informatie met de EULEX (de Europese missie in Kosovo). Het gaat dan vooral om criminele activiteiten die in een kamp van het Kosovaars bevrijdingsleger in Noord-Albanië hebben plaatsgevonden.

Marty suggereert ook dat, meteen na het conflict in Kosovo, de internationale organisaties die instonden voor de veiligheid, grote structurele problemen kenden en medewerkers te kort hadden. Dumery vroeg om hieruit lessen te trekken voor toekomstige postconflictueuze situaties: internationale veiligheidstroepen en vredeshandhavers moeten sneller en meer gecoördineerd optreden. Enkel zo kunnen een politiek vacuüm en rechteloosheid vermeden worden.

Documenten onbruikbaar Dumery toonde zich ook verontwaardigd over de staat van belangrijke documenten toen ze van de ene internationale organisatie (UNMIK) aan de andere (EULEX) werden overgedragen. Veel documenten die betrekking hadden op het Kosovaars Bevrijdingsleger waren niet meer bruikbaar en zo ging cruciale informatie voor het onderzoek verloren.

Daphné Dumery concludeerde in haar toespraak dat er inderdaad redenen zijn om te geloven dat in Kosovo illegale handel in menselijke organen heeft plaatsgevonden. Maar dat deze aanwijzingen Kosovo politiek niet mogen isoleren. Auteur(s): Daphné Dumery, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be