Greenpeace

Greenpeace lanceert grensverleggend energierapport

19 januari 2011

Nederland -- De botsing tussen schone energie en energie van kolen- en kerncentrales is voor het eerst inzichtelijk in kaart gebracht door onderzoekers van Energynautics, een Duits ingenieursbureau. Het vandaag gepresenteerde rapport Battle of the grids laat zien, dat de logge energiereuzen uit het verleden niet passen in de onvermijdelijke verduurzaming van de Europese energievoorziening. Zelfs bij het huidige aanbod van energie uit wind en zon in Europa zorgen de uitschieters aan binnenkomende energie ervoor, dat windturbines moeten worden afgeschakeld, omdat kolen- en kerncentrales dat niet kunnen. Dat moet natuurlijk andersom. Zeker omdat het probleem met de aanhoudende groei van duurzame en van kolen- en kernenergie alleen maar toeneemt. Investeren in kolen- en kerncentrales wordt steeds onrendabeler. Als Europa nu kiest voor een slimmer verknoopt elektriciteitsnet gebruiken we over enkele decennia alleen nog maar groene stroom: 24 uur per dag, 7 dagen per week, het hele jaar door.

Battle of the grids laat zien dat in 2030 al negen van de tien kolen- en kerncentrales moeten sluiten om een stabiel en efficiënt productiepark te hebben dat voor 68 procent draait op groene en gratis energie als tussenstap naar 100 procent schone energie in 2050. Ouderwetse kolen- en kerncentrales zijn te inflexibel om tijdig te kunnen reageren op het voorspelbare, maar variabele aanbod van wind- en zonnestroom. Flexibele gascentrales zorgen voor de vereiste `back up'.

Het rapport laat zien waar, hoeveel en welke schone technologie nodig is om via 224 intelligente knooppunten alle uithoeken van Europa rendabel te voorzien van schone energie.

Contact informatie

*

Laura Westendorp, Greenpeace persvoorlichting, 06 25031013 Hans Altevogt, campagneleider Klimaat & Energie, 06 25031002