Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Leiden en LUMC

Samenwerking Diaconessenhuis Leiden en LUMC

Publicatiedatum: 25 januari 2011 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research, Onderwijs en opleidingen

Marja Weijers, lid Raad van Bestuur Diaconessenhuis en Ferry Breedveld, voorzitter Raad van Bestuur LUMC, ondertekenen de overeenkomst Het Diaconessenhuis Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben gisteren een overeenkomst getekend, waarin is afgesproken dat beide partijen vaker en op meerdere gebieden gaan samenwerken. Dit geldt zowel voor de patiëntenzorg als voor onderzoek en onderwijs. Voor patiënten zal er in eerste instantie weinig veranderen. `Achter de schermen' wisselen beide ziekenhuizen steeds meer kennis en ervaring van dokters en verpleegkundigen uit en wordt waar mogelijk het gebruik van de infrastructuur geoptimaliseerd.

De samenwerking komt op een moment dat er veel discussie is over de zorg, zoals over samenwerking tussen ziekenhuizen en vereisten voor de kwaliteit van de zorg.
Een goede samenwerking in de regio wordt steeds belangrijker gevonden. Het Diaconessenhuis Leiden richt zich van oudsher op algemene patiëntenzorg, terwijl de focus van het LUMC op specifieke complexe zorg ligt. Beide ziekenhuizen vullen elkaar daarom goed aan in de zorgketen. De overeenkomst beschrijft nu de intentie om de samenwerking voor de verschillende vakgebieden verder uit te bouwen. De kwaliteit van de zorg is daarbij leidend. "Juist doordat de ambitie van de ziekenhuizen zo complementair is geloven wij dat samen optrekken goed is voor de kwaliteit van zorg", aldus Ferry Breedveld, voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC. Marja Weijers, lid van de Raad van Bestuur van het Diaconessenhuis Leiden: "Nu al worden patiënten over en weer verwezen, afhankelijk van de zorgvraag die zij hebben. Ik zie veel kansen in een optimale aansluiting tussen de tweede en de derdelijnszorg".

Mogelijk leidt de samenwerking in de toekomst tot concentratie van bepaalde zorg op één locatie, uiteraard binnen de regels van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De samenwerking is overigens niet exclusief. Dat betekent dat beide ziekenhuizen blijven samenwerken met andere regiopartners.

Heel concreet is al sprake van zeer nauwe samenwerking op de Intensive Care. Ook op het gebied van de zorgondersteunende afdelingen, zoals de apotheek en de laboratoria is een intensieve samenwerking beoogd.

Onderzoek en onderwijs

De samenwerking biedt ook mogelijkheden voor het versterken van het wetenschappelijk onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld door wederzijds gebruik van patiëntengegevens, uiteraard met in acht neming van de daarvoor geldende regelgeving. Samenwerking op het gebied van onderwijs biedt mogelijkheden voor onderwijscapaciteit en -kwaliteit, bijvoorbeeld bij het opleiden van medisch specialisten.