MBO raad

Onderwijsministers willen meer samenwerking voor beroepsopleidingen

25-01-2011 - Europa wil in de toekomst beter samenwerken op het vlak van beroepsonderwijs en -opleidingen. Tijdens het Belgische EU-voorzitterschap bereikten de Europese onderwijsministers hierover een akkoord. Ze bepaalden de prioriteiten en doelstellingen voor de komende tien jaar in het Communiqué van Brugge.

Het akkoord is het resultaat van het zogenoemde Kopenhagenproces dat in 2002 werd opgestart. Dat traject staat in het teken van vrijwillige samenwerking op het vlak van beroepsonderwijs en -opleiding en wil in de eerste plaats meer gemeenschappelijk vertrouwen creëren in elkaars beroepsgerichte onderwijs- en opleidingssystemen.

Doelstellingen
De belangrijkste doelstellingen van het Communiqué van Brugge zijn:
* Er moet meer aandacht komen voor leerresultaten en competenties, en er moet werk gemaakt worden van het erkennen van competenties verworven buiten het onderwijs (EVC).

* Er moet meer samenwerking komen tussen onderwijsverstrekkers (inclusief docenten) en de bedrijfswereld, inclusief de sociale partners.

* Beroepsonderwijs en -opleiding moeten gezien worden als een volwaardig middel om een beroep aan te leren, maar ook om competenties te verwerven om door te stromen naar vervolgopleidingen, eventueel in het hoger onderwijs.
* De informatie over loopbaanperspectieven en de behoeften van de arbeidsmarkt moet goed gebruikt worden.

* Er moet de nodige begeleiding komen van studenten, cursisten en werknemers.

* Er moet voldoende geïnvesteerd worden in beroepsopleidingen.
* Studenten en cursisten moeten aangemoedigd worden om in het buitenland te studeren of te werken.

* Er zal samengewerkt worden rond concrete doelstellingen op het vlak van beroepsonderwijs.

Gezamenlijke verklaring
Een van de belangrijkste doelstellingen van het Brugge Communiqué is betrokkenheid van alle belanghebbenden bij het Kopenhagenproces dat in 2002 door de 27 huidige EU-lidstaten is opgestart om gelijkaardige doelstellingen na te streven in het beroepsonderwijs en de beroepsopleiding. Daarom konden de vier belangrijkste Europese verenigingen van aanbieders van beroepsopleidingen (EUproVET, EVTA, EVBB en EfVET) meewerken aan de gezamenlijke verklaring van het Brugge Communiqué. Ook de Europese organisaties van de sociale partners (Business Europe, UEAPME, CEEP en ETUC) namen deel aan het overleg.