Erasmus Universiteit Rotterdam

2,7 miljoen voor onderzoek naar publieke sector van de toekomst

Hoe dragen publieke diensten bij aan sociale samenhang?

Hebben meer dan twintig jaar liberalisering van publieke diensten en Nieuw Publiek Management geleid tot een kleinere, effectievere en betere publieke sector? Het nieuwe Europese onderzoeksproject COCOPS (Coordinating for Cohesion in the Public Sector of the Future) waarin de afdeling Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam deelneemt, onderzoekt wat de invloed is geweest van deze nieuwe filosofie voor overheidsmanagement. In het bijna vier jaar durende project doen naast de EUR nog tien Europese universiteiten mee.

De belangrijkste kritiek op de veranderingen in de publieke sector was dat deze, in hun streven naar besparingen en efficiëntie, leidden tot een grote versnippering van beleid, en tot grotere maatschappelijke ongelijkheid. Ideologische argumenten voeren echter de boventoon in dit debat, en een gedegen empirische onderbouwing is vaak afwezig. De onderzoekers brengen hierin verandering. In het onderzoek ligt de nadruk vooral op de spanning tussen korte termijnefficiëntie en sociale samenhang.

Het onderzoek gebruikt een opiniepeiling onder de inwoners van 27 EU-lidstaten en overheidsstatistieken en -rapporten. In het tweede jaar van het onderzoek zullen ook 3000 hoge ambtenaren in tien Europese landen worden ondervraagd. Tenslotte zal het onderzoek met een internationale groep experts en beleidsmakers scenario's uittekenen voor de toekomst van de publieke sector in Europa.

Gedurende 3,5 jaar zullen meer dan 25 onderzoekers aan elf universiteiten in tien landen aan de acht deelprojecten van dit onderzoek meewerken. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Zevende Kaderprogramma van de Europese Commissie als Collaborative Project. De Europese Commissie investeert 2,7 miljoen euro in dit project COCOPS (Coordinating for Cohesion in the Public Sector of the Future) als onderdeel van haar onderzoek naar `The Public Sector of the Future'. Door zijn omvang is dit één van de grootste vergelijkend bestuurskundige onderzoeksprojecten ooit. Het geheel wordt gecoördineerd door de Afdeling Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam.