Vereniging Nederlandse Gemeenten

Vergoedingen gemeenten voor kunststofinzameling blijven gelijk

25.01.2011

Gemeenten krijgen in 2011 en 2012 dezelfde vergoedingen voor de gescheiden inzameling van kunststofverpakkingsafval als de afgelopen jaren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Nedvang hebben dat besloten.

Vanaf 2009 bedraagt de vergoeding voor separaat ingezameld kunststofafval (bronscheiding) 475 euro per ton plus een transportvergoeding van 1,50 euro per ton per gereden kilometer vanaf de gemeentegrens tot het door Nedvang aangewezen overslagpunt. Gemeenten ontvangen daarnaast 0,11 euro voor extra gemeentelijke communicatie richting inwoners. Alle vergoedingen worden jaarlijks geïndexeerd.

PricewaterhouseCoopers onderzocht in opdracht van de VNG en Nedvang in 2010 bij 55 gemeenten de prestaties en kosten van het inzamelen van kunststofverpakkingsafval. Ofschoon er verschillen zijn tussen gemeenten, biedt het PWC-onderzoek voldoende basis voor beide organisaties om te besluiten het huidige niveau van de vergoedingen te handhaven. VNG en Nedvang publiceren in februari 2011 de definitieve onderzoeksresultaten.

Naast gemeenten die kunststofafval inzamelen via bronscheiding, zijn er ook gemeenten die achteraf kunststofverpakkingsafval van het overig huishoudelijk afval scheiden. Het overleg over de vergoeding voor die laatste categorie gemeenten is nog niet afgerond.

Raamovereenkomst
Het akkoord tussen VNG en Nedvang met betrekking tot de inzamel- en transportvergoedingen voor gemeenten voor kunststofverpakkingsafval vloeit voort uit de zogeheten Raamovereenkomst, gesloten tussen het voormalige ministerie van VROM, het verpakkend bedrijfsleven en VNG. Die overeenkomst regelt de gescheiden inzameling van (kunststof)verpakkingsafval door gemeenten en de financiering daarvan.