Gemeente Halderberge


Beleidsnota's cultureel erfgoed en archeologie ter inzage

Burgemeester en wethouders van de gemeente Halderberge maken ingevolge afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat de conceptbeleidsnota's Cultureel Erfgoed Halderberge "Inspirerend verleden" en Archeologie gemeente Halderberge "Ons ongeschreven verleden" ter inzage liggen. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 9 december 2010 besloten de conceptbeleidsnota's vrij te geven voor inspraak. De huidige beleidsnota "Nota monumentenbeleid gemeente Halderberge; Een toekomst voor het verleden" dateert van 3 juli 1997.

Beleidsnota Cultureel Erfgoed Halderberge "Inspirerend verleden"

Visie en doel

Zorgvuldig omgaan met de aanwezige cultuurhistorische waarden binnen Halderberge, dat is wat het gemeentebestuur van Halderberge wil. De centrale visie van deze nota luidt dan ook: cultuurhistorie is een belangrijke drager van de identiteit van Halderberge en maakt integraal onderdeel uit van de ruimtelijke ontwikkeling van Halderberge, waardoor ontmoetingen van heden en verleden gelden als uitdaging en inspiratiebron voor de toekomst.

Speerpunten nieuw erfgoedbeleid

In deze nota wordt de huidige stand van zaken met betrekking tot monumentenzorg besproken en worden voorstellen gedaan om te komen tot een allesomvattend en actief gemeentelijk beleid op het gebied van monumentenzorg. Bij het maken van beleidskeuzen moet het cultuurhistorisch aspect meer dan tot nu toe het geval is geweest een prominente rol krijgen, die verder gaat dan alleen de zorg voor een bepaald monumentaal object. Deze gedachte sluit tevens aan op internationale, nationale en provinciale ontwikkelingen. Daarnaast verdient het huidige uitvoeringskader een actualisering.

Beleidsnota Cultureel Erfgoed Halderberge (PDF, 146 kB)

Beleidsnota archeologie, gemeente Halderberge "Ons ongeschreven verleden"

Visie en doel

De gemeente Halderberge streeft naar een gedegen, proactief en geïntegreerd gemeentelijk archeologiebeleid. Hierdoor kan de gemeente zorgen voor maatwerk, kwaliteit, beleefbaarheid, kostenbesparing, vermeerdering van kennis en een betere kennisoverdracht. Als basis voor het gemeentelijke beleid geldt de volgende doelstelling: Het archeologiebeleid van de gemeente Halderberge heeft tot doel haar archeologische erfgoed te beschermen en ontsluiten als bron van het "gemeenschappelijke geheugen" en als middel voor wetenschappelijke studie, zonder meer maatschappelijke lasten in het leven te roepen dan strikt noodzakelijk.

Uitgangspunten

De uitgangspunten die voor het gemeentelijk archeologiebeleid worden gehanteerd, sluiten vooral aan bij de uitgangspunten van de (herziene) Monumentenwet 1988:

* Archeologische resten zoveel mogelijk in de bodem bewaren en alleen opgraven als behoud in de bodem (in situ) niet mogelijk is;
* De relatie tussen archeologie en ruimtelijke ordening versterken zodat behoud en beheer van het bodemarchief onderdeel worden van het planologische besluitvormingsproces;

* Bodemverstoorders betalen archeologisch onderzoek en mogelijke opgravingen;

* Verbetering informatievoorziening over archeologisch erfgoed om het draagvlak voor archeologie te vergroten.

beleidsnota archeologie

De conceptbeleidsnota's cultureel erfgoed en archeologie liggen met ingang van 27 januari aanstaande gedurende zes weken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis voor een ieder ter inzage bij het serviceloket REZ in het gemeentehuis, Parklaan 15 te Oudenbosch. Gedurende de genoemde termijn worden ingezetenen en belanghebbenden in de gelegenheid gesteld schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze omtrent de beleidsnota's kenbaar te maken aan de gemeenteraad van Halderberge, Parklaan 15, Postbus 5, 4730 AA Oudenbosch.