Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
TNO-onderzoek voor NISB: school is dé plek voor aanpak 'zitverslaving'
Leerlingen die te weinig bewegen, willen graag meer sport op school
Ede, 19 januari 2011
Jongeren die veel te weinig bewegen, raken wel gemotiveerd als ze op of na school sportles krijgen die hen aanspreekt. Voor inactieve jongeren zijn voetbal, zwemmen en fitness het meest aantrekkelijk. Voor allochtone meiden spreekt bewegen op muziek daarbij het meest aan. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen onder bijna 27.000 leerlingen van 78 vmbo-scholen. Deze scholen zijn allen actief in het project Vmbo in Beweging. Uit het onderzoek blijkt dat maar 41,6 procent voldoet aan de beweegnorm voor hun leeftijd.
Vmbo-scholen kunnen een zeer belangrijke rol spelen bij het stimuleren van het beweeggedrag van hun leerlingen. Scholen kunnen vooral inspelen op de behoefte van hun leerlingen om het liefst op de eigen school te sporten. Met meer gymlessen, een gevarieerd en op de leerlingen afgestemd sportaanbod of door bijvoorbeeld op of rond de school diverse samenwerkingsverbanden aan te gaan met sportverenigingen.
Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat allochtone meisjes en vmbo-leerlingen van 16 jaar en ouder relatief het minst bewegen. Van alle respondenten was 66% lid van een sportvereniging of sportschool. Ook hier scoren allochtone meisjes lager: slechts 40,7% is lid van een vereniging of sportschool.
Beweegnorm
Van de ondervraagde leerlingen voldeed 41,6% aan de beweegnorm (combinorm). Voor kinderen tot 18 jaar betekent deze norm: 60 minuten per dag, zeven dagen per week matig intensief bewegen (Nederlandse Norm Gezond Bewegen), of minimaal drie dagen per week minimaal 20 minuten intensief bewegen (Fitnorm).
Meer dan de helft van de niet-normactieve leerlingen zou graag vaker gymles op school willen hebben en vindt ook dat er vaker en meer sport- en beweegactiviteiten buiten de gymlessen om moeten worden georganiseerd. Een unieke kans voor vmbo-scholen. Voetbal en zwemmen zijn de twee populairste sporten bij deze groep jongeren. Ook fitness-kracht en fitness-conditie staan in de top 5 van meest populaire sporten. Bewegen op muziek is vooral populair bij allochtone meisjes. Zelfverdediging/vechtsport is juist minder populair bij de niet-normactieven. Alle leerlingen vinden gezelligheid het belangrijkste aspect van sport- en beweegactiviteiten.
Zitverslaving
Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70% van de respondenten buiten schooltijd te veel tijd zittend doorbrengt. Deze grote groep vmbo-leerlingen overschrijdt de norm voor sedentair gedrag en zit daarmee na schooltijd meer dan twee uur per dag achter een computer, tv of dvd. Vmbo-scholen zouden er goed aan doen om naast het stimuleren van bewegen ook aandacht te schenken aan het verminderen van het zitgedrag van leerlingen.
Vmbo in beweging
Het door TNO uitgevoerde onderzoek maakt onderdeel uit van het het project Vmbo in Beweging, een actie vanuit het Platform Sport, Bewegen en Onderwijs dat uitvoering geeft aan het Beleidskader Sport, Bewegen en Onderwijs. Vmbo in Beweging wordt georganiseerd door NISB, KVLO en de VO-raad en uitgevoerd op 78 vmbo-scholen in Nederland.
Vmbo-scholen die hun leerlingen in beweging willen krijgen, kunnen inspelen op de behoeften van hun leerlingen met een interessant en uitdagend beweegaanbod. Bijvoorbeeld door middel van het NISB-lespakket Moving Cultures met dans, expressie en muziek. Met bewegingsvormen die aansluiten bij hun belevingswereld, waarmee ze zich kunnen uiten en hun identiteit kunnen versterken. Ook is er het nieuwe lespakket Actieve Leefstijl, ontwikkeld door Cito in opdracht van NISB. In deze totaal herziene versie staat het nut en plezier van bewegen centraal in lesmateriaal voor veel verschillende en uiteenlopende vakken. Van een luistertoets Engels over bewegen en sporten tot opdrachten wiskunde om het BMI te berekenen.
De lespakketten Actieve Leefstijl (2011) en Moving Cultures (2010) zijn verkrijgbaar bij NISB via http://www.nisb.nl/webshop.html. Ook zijn ze in te zien op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling, waar NISB een stand heeft op 07.B011.
Meer informatie over Vmbo in Beweging en het Beleidskader Sport, Bewegen en Onderwijs vindt u op www.vmboinbeweging.nl en www.sportbewegenenonderwijs.nl.
//////////////////////////
Noot voor de redactie,